Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.
Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. На Святвечір обов’язково на столі мають бути вареники — національна страва українців, яка є найпопулярнішою серед інших страв та найпоширенішою по всій країні. Подаємо рецепти пісних вареників, які готують на Калущині.
Рецепт №1: вареники з квашеною капустою
(рецепт із Калуша)
Інгредієнти:
- 500 грам квашеної капусти
- цибулина
- 400 грам борошна
- 150 мл води
- 2 ложки олії
- сіль
Приготування:
Щоб замісити пісне тісто, достатньо змішати воду кімнатної температури з борошном, олією та сіллю. Гарно вимісити, щоб тісто відставало від долонь та відкласти його на 15-20 хвилин, щоб відпочило.
Для начинки квашену капусту попередньо потрібно обварити. Це займе до години часу. Відварену капусту відцідити та дати охолонути. Потім ще раз ретельно відтиснути від води. Це можна зробити руками, стискаючи капусту порційно в долонях, як сніжки. Відтиснуті капустяні кульки перекладаємо на дошку та ріжемо капусту дрібніше. Перекладаємо в миску.
На сковорідці припустити цибулю, порізану кубиками. Можна до легкої прозорості, можна — до більш золотавого кольору. Додати цю засмажку до капусти, гарно поперечити. Сіль може і не знадобитися, адже квашена капуста зберігає деяку солоність.
До такої капустяної начинки дехто додає сушені гриби. Якщо надумаєте це робити, то гриби спершу обваріть, а потім поріжте ножем і додайте в капусту.
З готової начинки та відпочилого тіста ліпимо вареники. Смакують вони і зі смаженою цибулею, і з улюбленою олією.
Рецепт №1: вареники з картоплею та грибами
(рецепт із села Довгий Войнилів Верхнянської громади)
Інгредієнти:
- картопля, зварена в мундирах
- білі сушені гриби
- цибуля
- кілька ложок соняшникової олії
- борошно
- вода
- сіль
Приготування:
Місимо традиційне для вареників тісто, але без використання яєць, адже воно має бути пісним. Замість них — трішки олії всередину.
Для начинки відварюємо вимочені сушені гриби та подрібнюємо їх за допомогою м’ясорубки чи блендера. Картоплю варимо у мундирах, так вона краще збереже свою клейкість та буде більш еластичною в начинці. Можна половину картоплі зварити таким способом, а половину — очищеною. Потім її перетворити у пюре та усе змішати докупи. До картоплі з грибами додати невелику кількість підсмаженої на олії до легкого рум’янцю цибулі. Посолити і поперчити до смаку. Начинка до вареників готова.
Далі вже наліпити самих вареників, а перед самою вечерею їх зварити. До столу найкраще подавати із лляною олією.
Рецепт №3: солодкі вареники з маковою начинкою
(рецепт із Рожнятівщини)
Інгредієнти:
• 500 грам борошна
• 250 мл води
• 3 столові ложки олії
• 2 чайні ложки цукру
• дрібку солі
• масло або мед для змащування
Приготування:
Для тіста необхідно просіяти борошно, додати до нього 250 мл води та 3 ложки олії, додати цукор та сіль. Добре перемішати інгредієнти та замісити еластичне тісто, щоб не прилипало до рук. Готовому тісту дати відпочити 20 хвилин.
Для начинки беремо перетертий мак. Готову макову начинку можна купити в магазині або перетерти самостійно в кавомолці, спеціальній насадці для кухонного комбайна чи збити блендером. Мак перед тим потрібно запарювати або відварювати.
Беремо тісто, розкачуємо в пласт товщиною пару міліметрів і вирізаємо кружальця за допомогою склянки чи форми. Залишки тіста зліплюємо разом, знову розкачуємо та робимо нові кружальця.
У кожне кружальце викладаємо начинку – приблизно 1-1,5 ч. л. та ліпимо вареники. Коли використаємо усе тісто і наліпимо вареників, то відварюємо вареники 4 хвилини після закипання. Перед подачею змастіть їх маслом або медом, щоб вони не злипалися.
Нагадаємо, що кутю на Калущині теж готують по-різному. З автентичними рецептами можна ознайомитися тут. Також Інформатор уже встиг поділитися з вами рецептами пісних голубців, серед яких є голубці з тертої картоплі. У ще одній добірці були рецепти дуже смачних перших страв: горохової юшки з печеними “горошками” та рідких грибів із пшоном та квашеною капустою.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08