Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.
Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Сьогодні — про солодку випічку до пісного столу.
Рецепт №1: пісні пончики з маком
(рецепт із Хотіня)
Інгредієнти:
- 0,5 л води
- 100 грам олії
- 100 грам цукру
- дрібка солі
- 100 грам дріжджів
- борошно
- тертий мак із цукром (може бути варена згущенка або інша начинка)
- пудра для декору
Приготування:
Воду, олію та цукор змішати та довести до кипіння. Остудити. Тоді додати дріжджі та борошно і замісити тісто (густе, але не дуже туге). Накрити плівкою чи іншою мискою і поставити на 1-1,5 години в холодильник.
Тим часом приготувати начинку. Як перетирати мак, щоб він був неймовірно смачним, ми писали у рецептах про кутю.
Мак можна замінити іншою начинкою. Колись ставили цукерку “Дубок”.
Витягнути тісто з холодильника та скатати з нього невеличкі кульки. Далі, приплюснувши на долоні, викладаємо начинку та знову загортаємо у кульку. Відкласти ще на кілька хвилин, щоб почало підходити.
У каструлю з великою кількістю максимально розігрітої олії, опускаємо наші пампухи та стежимо, щоб вони гарненько прирум’янилися з усіх боків. Готові викладаємо на пергамент, щоб забрати зайву олію. Охолодивши, посипаємо тертою пудрою.
Рецепт №2: пісні пампухи з родзинками
(рецепт із Рожнятівщини)
Інгредієнти:
- 500 мл води
- 100 мл олії
- 100 г цукру
- ванільний цукор
- 1 пакетик дріжджів сухих (12 грам)
- 0,5 ч. ложки солі
- 100 грам родзинок (попередньо розпарити)
- 30 мл горілки
- 1 кг борошна
Приготування:
Готуємо опару: у теплій воді розчинити дріжджі та додати 1 столову ложку цукру та 4 столові ложки борошна із загальної кількості складників. Відкласти у тепле місце, щоб постояло 20 хвилин. Тоді додаємо решту складників і добре вимішуємо.
Борошно додавати поступово, порційно і легенько вимісити тісто. Поставити у тепле місце і накрити рушником, дати двічі підрости (після першого разу збити тісто). Приблизно тісто має підростати 1-1,5 години, залежно від температури приміщення.
Змащуємо руки олією, виймаємо тісто з миски і формуємо пампушки розміром трохи більші, як волоський горіх. Сформованим пампухам даємо підрости 10 хвилин. Смажимо у великій кількості розігрітої олії (мають плавати) до золотистої скоринки.
За бажанням у середину пампуха можна дати начинку: варення або перетертий з цукром мак. Готові посипати цукровою пудрою.
Нагадаємо, що Інформатор уже встиг поділитися з вами рецептами пісних голубців, серед яких є голубці з тертої картоплі. У ще одній добірці були рецепти дуже смачних перших страв: горохової юшки з печеними “горошками” та рідких грибів із пшоном та квашеною капустою. Також ми ділились рецептом пісної смакоти із цибулі та запашних узварів.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08