Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

М’ясопусна неділя: чим вона особлива і чому так називається

М’ясопусна неділя: чим вона особлива і чому так називається

Сьогодні — м’ясопусна неділя, тобто остання, коли церковний устав дозволяє їсти м’ясні страви. Усього тиждень відділяє нас від початку Великого посту, що триватиме аж до Великодня. 

Пише Інформатор.

Походження назви трактують у калуському Соборі Святих Землі Української ПЦУ: буквально: “відпускаємо м’ясо”, тому і “м’ясопусна”. Це остання неділя, коли церковний устав дозволяє їсти м’ясні страви.

Після відвідування храму Божого цієї неділі можна вдосталь насолодитися м’ясними стравами, пише ПІК. Адже протягом наступного тижня Церква не рекомендує їх споживати. Натомість можна молочні продукти та яйця. Звісно, рибу та овочі-фрукти, різні круп’яні страви.

Але у М’ясопусну неділю треба мати міру в споживанні їжі. Не варто робити пишні застілля та переїдатися, адже готуємося до суворих обмежень на час Великого посту.

Церква закликає цими днями не впадати в зневіру через певні заборони під час Великого посту, який не є покаранням, а випробуванням сили волі. Так само варто себе обмежити в забавах. Та й не до них зараз, у час війни.

“Час Великого посту, якщо його окреслити військовими категоріями, це “курс молодого бійця. Ми вчимося панувати над собою, над своїми вадами й пристрастями, вчимося вдосконалюватися у своєму духовному християнському житті. Тому Великий піст — це час праці над собою. А будь-який піст — це не про їжу, а про стосунки: з Богом, зі собою, з ближніми. Тому вправами посту є молитва, стриманість і милостиня”, — цитує видання главу УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Нагадаємо, що Великдень цьогоріч припадає на 20 квітня. Передує святу Воскресіння Христового Великий піст. А тиждень до нього, який розпочнеться 24 лютого, вважається підготовчим до посту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору