На Івано-Франківщині між селами Ісаків і Петрів виявили трупи диких кабанів. Експертиза підтвердила, що причиною їхньої загибелі став вірус африканської чуми свиней.
Розповідає Інформатор, посилаючись на Супільне Івано-Франківськ.
Про це в коментарі для Суспільного повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківської області Іван Васьків.
За його словами, туші диких кабанів виявили у трикілометровій зоні від населених пунктів, на території угідь Українського товариства мисливців і рибалок.
“Між селами Ісаків і Петрів розташоване урочище Шепіт – землі УТМР. Це приблизно 2-3 кілометри від населених пунктів, тобто не в безпосередній близькості до сіл“, – зазначив Іван Васьків.
Першого загиблого дикого кабана ввечері 19 лютого виявив місцевий житель, який повідомив про це Держпродспоживслужбу. Вранці 20 лютого фахівці прибули на місце, обстежили територію та знайшли ще п’ять трупів тварин.
“Було виявлено шість туш. У двох із них відібрали патологічний матеріал та відправили на лабораторне дослідження. Результати підтвердили африканську чуму свиней. Усі трупи тварин були захоронені, а місце їх виявлення продезінфікували”, – повідомив Іван Васьків.
21 лютого в Олешанській громаді відбулося засідання ТЕБ і НС, під час якого розробили план заходів щодо захисту території. До десятикілометрової зони увійшли частини Івано-Франківського, Коломийського районів та Тернопільської області.
“Фахівці провели обстеження господарств у селах. Випадків захворювання серед свійських тварин не зафіксовано. На даний момент загрози немає“, – зазначив Іван Васьків.
Також раніше біля селища Брошнів-Осада виявлено туші мертвих свиней, заражених африканською чумою, що спричинило скликання позачергового засідання місцевої державної протиепізоотичної комісії.
Африканська чума свиней – це вірусне захворювання, що вражає як домашніх, так і диких свиней. Воно має переважно гострий перебіг і проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів і високою смертністю.
Вірус африканської чуми свиней здатний зберігати життєздатність у м’ясі заражених тварин до 155 днів, у гною та ґрунті – до трьох місяців, у трупах свиней – до двох з половиною місяців, у копчених м’ясопродуктах – до шести місяців, у солонині – до року, а в замороженому м’ясі – до трьох років.
Захворювання не становить небезпеки для людини, проте є вкрай небезпечним для свиней. Хвороба призводить до високої смертності серед поголів’я, відсутність вакцини унеможливлює лікування, а заражені або навіть потенційно інфіковані тварини підлягають знищенню в межах карантинної зони. Також вводяться спеціальні обмеження для свиногосподарств і встановлюються заборони на торгівлю продукцією свинарства.
Щоб зменшити ризик поширення африканської чуми свиней, рекомендується утримуватися від відвідування лісів і лісосмуг без нагальної потреби. Після перебування в лісі необхідно ретельно мити та дезінфікувати взуття й одяг. У разі виявлення трупів тварин їх не слід чіпати, а потрібно одразу повідомити про знахідку територіальні підрозділи Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Мисливцям і людям, які мають постійний контакт із дикими тваринами, рекомендується відмовитися від утримання свиней у приватних господарствах.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08