Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мешканка села на Рожнятівщині вирощує найдорожчу приправу у світі

shafran

Мешканка села Петранка, що у Рожнятівській громаді, Тетяна Худик, поєднює естетику та цінність. Крім вишуканих троянд, які є окрасою її квітника, вже кілька років вона успішно вирощує одну з найдорожчих і найцінніших спецій у світі – шафран, що отримується з висушених стигматів квітки Crocus sativus.

Пише Інформатор.

Як розповідає Тетяна Худик, шафран не лише надає стравам неповторного смаку та золотистого кольору, але й має значні корисні властивості для здоров’я, зміцнюючи імунітет завдяки своїм потужним антиоксидантним і протизапальним властивостям. Жінка каже, що ідея зайнятися вирощуванням виникла після того, як вона побачила по телевізору сюжети про плантації шафрану у різних країнах світу, де його збір вимагає великої терплячості та уваги.

“Шафран вирощую 4 роки. Уже з власного досвіду скажу, що кожна квітка шафрану дає лише три червоні рильця. Найактивніше шафран квітує з середини жовтня. На цей час у мене ще деякі квіти тримають цвіт, інші відцвіли. Ці красиві квітки не лише радують око, а й символізують початок сезону збору цієї дорогоцінної спеції. Зацвіли, тоді збираю рильця. Збір вимагає великої терплячості та уваги,” – розповідає пані Тетяна.

shafran1

Висока ціна шафрану на світових ринках зумовлена не лише складністю його збору, адже кожна квітка дає вкрай малу кількість спеції, але й тим, що тичинки мають бути зібрані виключно вручну. Пані Тетяна зауважила, що хоча в Україні, на інтернет-сайтах та ОЛХ, 1 грам шафрану пропонують за ціною 300-400 грн, у світі він є набагато дорожчим.

Я багато вивчала інформації про шафран, його можна назвати одним із найдавніших продуктів у світі  — найдорожча у світі спеція. Він згадується в єгипетських папірусах, працях Гомера і Гіппократа і навіть Біблії поряд з оливками і інжиром”, — деталізує вона.

Крім кулінарії, каже, де він має унікальний смак, аромат і сильні фарбувальні властивості, надаючи стравам золотистого кольору, шафран традиційно використовують у народній медицині як засіб для боротьби з тривожністю та депресією. Наразі пані Тетяна використовує цю спецію лише у кулінарії, додаючи її у дуже невеликих кількостях. Зокрема, вона додає дрібку шафрану до тіста, коли пече паски.

Щоб шафран по-справжньому розкрив свій аромат і надав тісту приємного жовтого відтінку та легкого вишуканого присмаку, його необхідно спочатку прогріти з вершковим маслом, розтопивши його на водяній бані, щоб уникнути згоряння. Завдяки поєднанню шафрану, домашніх жовтків і великої кількості вершкового масла й олії, випічка набуває яскраво-жовтого кольору”, — наголосила Тетяна Худик.

Мар’яна Локатир

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору