Інформатор Калуш

ГРОШІ

Хостите переселенця? Читайте, як отримати компенсацію

Інструкція отримання компенсації калушанам, які прихистили у себе переселенців змінена. Як подати заявку, чому вам можуть не виплатити гроші та яка сума компенсації — про це й не тільки читайте далі.

Повідомляє Інформатор спираючись на дані від Калуської міскради.

Якщо ви прихистили переселенця, ви можете подати заявку на отримання соцдопомоги від української влади.

Для цього вам потрібно:

  1. Зареєструватися онлайн у вебресурсі “Прихисток” або зробити це особисто в Управлінні житлово-комунального господарства Калуської міськради. Воно знаходиться за адресою вул. Євшана 9. Вам потрібно у 304 кабінет, інженерний корпус. Дізнатися деталі можна за телефонами: (03472) 6 63 71, (03472) 6 68 46).
  2. У день заїзду до вас переселенців, максимум на наступний день потрібно подати спеціальну заяву до ЦНАПу або надіслати її на їхній емейл cnapkalush@ukr.net. Приклад заяви тут.
  3. Якщо переселенці поїхали від вас, всі або навіть хтось один, то ви маєте повідомити про це у ЦНАП. Особисто або на їхній емейл cnapkalush@ukr.net. Приклад тут.
  4. Всі попередні дії потрібні для реєстрації вас, як людини, яка приймає внутрішньо переселених осіб. Якщо ж ви хочете отримати матеріальні виплати, то вам потрібно оформити ще одну заяву. Приклад тут. Віднести цю заяву та документ, що підтверджує ваше право власності на квартиру чи дім, в якому проживають переселенці, потрібно до ЦНАПу або надіслати їм на емейл.

Ви не отримаєте грошу компенсацію, якщо:

  • у вас є заборгованість за житлово-комунальні послуги;
  • якщо переселенець, який живе у вас, ваш родич;
  • якщо людина, яку ви прихистили, отримує цю ж грошову допомогу щомісяця з 2014 до 2021 року.

Деталі нарахування допомоги:

  1. За житло 1 переселенця компенсують 14,77 грн за 1 день. Тобто за 1 місяць проживання, вам повернуть приблизно 445 грн;
  2. Ви повинні мати відкритий рахунок (IBAN) в банку на СВОЄ ім’я. Туди надходитимуть гроші;
  3. Компенсація нараховується з ДНЯ реєстрації у вебресурсі «Прихисток».

Якщо ви прихистили переселенців у своєму домі, але знаходитесь не в Калуші, ви теж можете отримати компенсацію. Подати всі документи та заяви можна онлайн.

Анна Сірик

Нагору