Інформатор Калуш

ВЛАДА

Стало відомо, які пенсії будуть отримувати пенсіонери в цьому році

Сьогодні в Україні відзначають День захисту людей похилого віку. Його мета — привернути увагу суспільства до проблеми упередженого ставлення та зловживання стосовно людей похилого віку. Однією із постійних проблем літніх людей є низькі пенсійні виплати.

Інформатор допомагає розібратися зі змінами у виплаті пенсій спираючись на Пенсійний фонд України.

Нещодавно було визначено кілька факторів, які впливають на суму виплат пенсіонерам:

  1. У зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму (з 1 липня до 2 027 гривні, з 1 грудня 2022 року – 2 093 гривні) тепер мають перерахувати суму мінімальної та максимальної пенсій відповідно до значення прожиткового мінімуму.
  2. Також перерахування буде здійснюватися через збільшення мінімальної заробітної плати (з 6 500 гривень до 6 700 гривень). Зросте розмір пенсії у тих осіб, які досягли віку 65 років і більше та мають страховий стаж — чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років.
  3. З 1 жовтня особам віком від 70 до 75 років буде призначено щомісячну виплату у розмірі 300 гривень (проте ці кошти отримають ті, чия пенсія не перевищує 10340, 35 гривень). Важливо, що особам віком від 70 років які мають стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, мінімальний розмір пенсійної виплати складатиме 3000 гривень. Якщо ж у вас кількість років стажу менша від зазначеного, то розмір вашої пенсії буде вираховано пропорційно до наявної кількості стажу.
  4. З 1 грудня людям віком до 70 років, стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, мінімальна пенсія буде складати 2500 гривень. Якщо ж у вас кількість років стажу менша від зазначеного, то розмір вашої пенсії буде вираховано пропорційно до наявної кількості стажу.

Олег Вітковський

Нагору