Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чому українців били палками за святкування Івана Купала?

Наша нація має давню історію, яка починається з часів язичництва. Це настільки відчутно, що навіть у 2022 році ми не можемо уявити своє життя без купальних традицій. Чому вони були заборонені та як вдалося зберегти те, за що можна було отримати на горіхи?

Досліджував Інформатор.

Купальське свято виникло так давно, що ні один історик не може назвати точну дату. Натомість писемні згадки про
купальські гуляння українців є в Волинському та Густинському літописах за 13 століття.

Минуло зовсім трохи часу і Івана Купала став заважати християнській церкві, адже це свято є цілковитим язичницьким обрядом. Тому у 18 століття український гетьман Іван Скоропадський видає указ “о вечерницях, кулачних боях, сборищах под Ивана Купала и проч.”. Згідно з цим документом кожного, хто святкував, могли зв‘язати та побити кияни, і найгірше – відлучити від церкви.

Українські гуляння в 1970-х роках

Через кілька років Перемишльський собор у Березові забороняє танці та розваги біля купальського вогню.

Росіянка Катерина ІІ не могла залишитись осторонь від “благого дєла” і теж видала указ про заборону свята. Проте ні один із цих документів не зміг змусити українців забутити свою кров. Проте свято все ж таки зазнало змін.

Наприклад, назва була – Купала (бог літнього сонця), а потім з’явилась приставка “Івана”. Звідки? Ім‘я “Іван” прийшло з християнської церкви, бо за її канонами 7 липня народився Іван Хреститель. Таким чином дві віри змішалися, а свято отримало нову назву.

Окрім назви, зникла половина традиційних обрядів, таких як потоплення деревця, обов’язкове принесення хоча б одного поліна на свято, обов’язкові танці до світанку та освячення худоби біля ватри.

Купання на Південному Бузі в 1970-х роках

Що ж так лякало в цьому святі християнську церкву?

Івана Купала – це свято “очищення” від усього злого та дурного. Цей процес відбувається через вогонь, воду та землю.

Християнська церква ж пропонує очищення за рахунок сповідань, причастя та служінні Господу. Тобто Івана Купала повністю заперечує канони “нової” церкви.

Окрім того, на святі сонцестояння присутня містичність та шлюбно-еротичні мотиви, які недопустимі за Євангеліє та Біблією.

Як не крути, роки йдуть, а українці продовжують вводити хороводи навколо купальського вогню і пускати вінки на воду. І наврядчи це колись зміниться.

А ви йдете на гуляння сьогодні? У Долині відбудеться найбільше свято в Калуському районі.

Анна Сірик

Нагору