Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ТОП-22 історичних дат, які має знати кожен українець

Ми маємо пам’ятати свою історію, щоб не допускати помилок минулого. Вчора ми святкували День Української Державності. Тож, користуючись нагодою, Інформатор зібрав для вас топ-22 історичних дат, через призму яких видно тернистий шлях українців.

  • 988 р. — хрещення Русі князем Володимиром Великим.
    З цього моменту ми можемо говорити про формування української державності. Введення християнства східного зразка як державної релігії надало вектор розвитку України і не тільки.
  • 1037 р. — спорудження Софіївського собору в Києві.
    Культурний підйом Київської Русі відкрив дорогу для створення подібних архітектурних шедеврів. Побудова князем Ярославом Мудрий, ця пам’ятка є однією з найвизначніших в Україні.
  • 1187 р. — перша писемна згадка назви “Україна”.
    Згадка була знайдена у Київському літописі, де йдеться про переяслівського князя Володимира Глібовича, який помер від хвороби. В тексті є фрагмент: “по ньому вся Україна багато плакала”. На той момент це було визначення порубіжжя між князівством і степом. Однак сам термін став початком чогось більшого.
  • 1240 р. — захоплення Києва монгольськими військами Батия.
    Подія, що запустила процес остаточного розколу руських земель і розпочала довгу історію поневолення і боротьби. В ході наступних десятиліть центральноукраїнські князівства занепали, а Галицько-Волинське і московське зросли. Кожне з них вважало себе головним претендентом на володарювання у всій Русі, що породило безкінечний конфлікт.
  • 1556 р. — спорудження князем Дмитром Вишневецьким оборонної фортеці на острові Мала Хортиця.
    Збудований замок започаткував козацьку традицію Січей і роздмухав козацький рух як такий. Січі виконували роль форпосту для захисту навколишніх земель від набігів татар. В результаті, вони виявились центром формування козацької самостійності.
  • 1569 р. — укладення Люблінської унії.
    Люблінська унія передбачала об’єднання Великого князівства Литовського та Королівства Польського у нове державне утворення — Річ Посполиту. Після цього, більшість українських земель опинились під польською короною. Фактично подія почала тривалий період непростих українсько-польських стосунків. Проте у цих стосунках народились обидві нації.
  • 1596 р. — укладення Берестейської церковної унії.
    Задумкою унії було об’єднання католицької та православної церков в одну, виключно для українців, тим самим вирішивши релігійне питання. Втім новостворена греко-католицька церква стала просто ще одною релігійною доктриною. Тоді це розкололо українців ще більше.
  • 1648 р. — початок повстання Богдана Хмельницького.
    Знакова подія, з якої почалась більш ніж столітня боротьба за першу незалежну українську державу після Київської Русі. Безліч політичних, соціальних та релігійних проблем в Речі Посполитій народив шалений повстанський рух козаків, до якого в майбутньому звернулись творці української нації.
  • 1654 р. — укладення “Березневих статей”.
    Складнощі в боротьбі з Польщею, що виникли у Богдана Хмельницького, змусили його піти на крок, який сучасними українськими фахівцями і звичайними українцями трактується як велика помилка. “Березневі статті” по суті офіційно зафіксовували лояльність козацької старшини московському царю. У наступні століття ця подія активно використовувалась російською пропагандою, аби довести спорідненість українського і російського народів.
  • 1708 р. — перехід Івана Мазепи на бік шведів у Північній війні.
    Після завершення повстання Хмельницького, козаки ще чимало раз намагались відійти від москви і вели боротьбу з нею. Але ніхто не зробив це так гучно і доленосно як Іван Мазепа. Бувши одним з найвідданіших прихильників імператора Петра I, гетьман виступив проти нього, відчувши загрозу існуванню автономії. На жаль, поразка козаків у війні привела до остаточного занепаду і загибелі гетьманської державності.
  • 1764 р. — указ Катерини II про ліквідацію гетьманства в Україні.
    Передувало цій події створення Першої Малоросійської колегії у 1722 р. Це був однорідний процес знищення гетьманської автономії та початок масової русифікації українців. Поняття “малорос” у вжитку саме з XVIII ст., і воно міняло своє значення протягом століть. Однак суть його збереглась — прояв лояльності до росії.
  • 1845 р. — початок діяльності Кирило-Мефодіївського товариства.
    Організація, яка під час свого дворічного існування створила проєкт української нації. Микола Костомаров у монументальному творі “Книга Буття українського народу” запропонував селянам, міщанам, церковникам, інтелігенції та іншим прошаркам населення України об’єднатись в одне, цільне суспільство.
  • 1876 р. — підписання Емського указу.
    Указ російського імператора розвинув підписаний у 1863 р. Валуєвський циркуляр, що суттєво обмежував українську мову. Емський указ же був спрямований на повне і остаточне витіснення української мови з культури. Це рішення є одним з прикладів культурного геноциду українців, який проводили росіяни.
  • 1917 р. — початок Української революції.
    З  початком революції в росії, українці отримали можливість досягти державної незалежності. Масштаб події був справді вражаючим. Культурні, громадські і політичні діячі з усіх кутків України долучились до створення країни з надзвичайним на той момент ентузіазмом. Однак різниця у поглядах на майбутнє України зумовила черговий розкол і проєкту незалежної української держави провалився. Не останню роль у цьому зіграли більшовики, які підігрівали конфлікти зсередини. По закінченню революції у 1922 р. Україна опинилась в полоні СРСР.
  • 1929 р. — створення ОУН.
    Утворення Організації українських націоналістів було зумовлене репресивною політикою поляків на Західній Україні. Спільнота залишалась ключовою структурою, що боролась за права українців, а надалі і за її незалежність. У 1942 р. на грунті ОУН було створено Українську повстанську армію, яка в ході Другої світової війни боролась як проти нацистських загарбників, так і проти радянських окупантів.
  • 1932-1933 рр. — Голодомор.
    Страшний злочин, здійснений радянською владою, надовго залишиться в пам’яті української нації. Політикою колективізації московські посадовці довели українське селянство до зубожіння та жахливого голоду, який забрав життя близько 7 млн українців. росія продовжує  просувати у світі позицію, що ця трагедія не була актом геноциду, що лиш більш якісно демонструє ницість наших ворогів.
  • 1947 р. — операція “Вісла”.
    Черговий проєкт СРСР по знищенню українства. В ході операції близько 140 тис. людей було вивезено до західних околиці Польщі. Це було здійснено для змішання українців з місцевими населенням задля поборення “українського буржуазного націоналізму”.
  • 26 квітня 1986 р. — аварія на ЧАЕС.
    Подія, яка стала трагедією не тільки для українців, але й для усієї Європи. Вибух на 4 енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції призвів до першої такої катастрофи в історії людства. Через поширення радіації в Україні спостерігався стрибок онкологічних захворювань, особливо серед дітей. Хоч цей катаклізм суттєво прискорив розпад Радянського Союзу, для українців він залишиться великою трагедією.
  • 24 серпня 1991 р. — прийняття Акту проголошення незалежності України.
    Одна з найважливіших подій в історії України — набуття нею державної незалежності. Події передувало підписання Декларації про державний суверенітет, який надав Україні самостійність і впритул наблизив до незалежності. Прийняття доленосного Акту відбувався у часи сильної політичної напруги, проте українським самостійникам вдалось добитись свого і подарувати нам українську державу.
  • 2004 р. — “Помаранчева революція”
    Перша з революцій в незалежній Україні. Вона започаткувала українську традицію ведення масових протестів, досвід якої перейняли наступні революціонери. Подія, що починалась як масове незадоволення результатами президентських виборів, стала одним із символів української свободи і демократії.
  • Листопад 2013 – лютий 2014 рр. — “Революція гідності”
    Друга революція в незалежній Україні, але, ймовірно, найважливіша з них. Під час революційних подій на Майдані Незалежності в Києві та в безлічі українських міст, українці в більшості своїй виявили бажання відвернутись від тісного зв’язку з росією та рухатись до європейського майбутнього. Це вкрай не сподобалось нашому тоталітарному сусіду, і він розпочав війну, яка продовжується дотепер. Філософія свободи, породжена Євромайданом продовжує наповнювати серця наших захисників і простих українців духом боротьби.
  • 24 лютого 2022 р. — повномасштабне вторгнення російських військ в Україну.
    Подія, що поділила життя українців на до і після. росія вчергове пробує знищити українську культуру, націю та саме поняття українства. Ця війна є кульмінацією у боротьбі українців за свою свободу. Нищівні дії росіян повторюються знову, втім у нас достатньо сил і волі для протистояння цій навалі. Віримо, що після перемоги наш шлях до Європи більше не матиме перешкод.

Пропонуємо вам поділитись своїми улюбленими датами української історії у коментарях. Слава Україні!

Остап Лагойда

Нагору