Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Такі розумні слова. Так читав би, читав і читав. Жаль, світла немає”

У Прикарпаттяобленерго пояснили, що таке ліміти і звідки вони беруться, а також відповіли на кілька найпоширеніших питань.

Розповідає Інформатор, покликаючись на фейсбук-сторінку компанії.

У енергетичній структурі розповіли, що ліміт — “це допустима кількість енергії, яку обленерго може надати області за добу”.

Що це означає для простого люду? У нас всіх, компаній, магазинів, закладів, приміщень тощо є спільна, обмежена кількість енергії, яку нам дають використати так, щоб забезпечити електрикою всю Україну, особливо після нападів росії. Це вимушений крок, від якого не приємно нікому.

Також у Прикарпаттяобленерго додатково відповіли на декілька питань, які турбують прикарпатців.

Хто доводить ліміти для області, хто їх формує?

Ліміти доводить до обленерго НЕК “Укренерго”, компанія, яка за законодавством є відповідальною за баланс в енергосистемі країни. Фахівці компанії мають інформацію про усю генерацію, споживання та потреби, аналізують її щоденно та наприкінці доби доводять кожному обленерго граничну величину потужності, за яку переходити заборонено.

Що впливає на зміни лімітів протягом доби?

На зміну доведених лімітів впливає одразу кілька факторів: баланс енергосистеми країни в цілому, можливості генерації протягом доби, та різкий ріст чи спад споживання в області.
Коли не вистачає генерації, або коли споживання в країні загалом чи в області різко зростає, диспетчер дає вказівку на зниження граничної величини потужності кожному обленерго зокрема. Зняти з мереж навантаження та вимкнути споживачів потрібно миттєво, протягом 15 хвилин з моменту отримання дзвінка.

Чому обленерго не може відходити від доведених лімітів?

Якщо обленерго не буде дотримуватись лімітів, це призведе до аварійних ситуацій в енергосистемі, наслідки яких будуть усуватись протягом кількох днів. Тому, “Укренерго” уважно слідкує за перевищеннями лімітів та якщо обленерго не реагує на наказ знизити навантаження – можуть бути застосовані спеціальні Графіки аварійних відключень цілими районами без будь-яких винятків, разом із лікарнями та іншою критичною інфраструктурою, на необмежений та непрогнозований час.

Чому на Прикарпатті застосовують ліміти, якщо є своя генеруюча інфраструктура і не було прильотів?

Енергосистема країни – єдиний суцільний “організм”, в якому немає поділу за областями. Якщо генерації не вистачає, щоб забезпечити потребу країни, обмежувати споживання доводиться в усіх регіонах країни.

Як обленерго вибирає яку чергу вимкнути, коли зменшують ліміти?

Як правило, коли приходить команда зменшити граничну величину потужності, під вимкнення потрапляє та черга чи підчерга (залежно від величини доведених додаткових обмежень), яка на той момент є увімкненою та була без електропостачання найменшу кількість часу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору