Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Калуш хімічний” — 6 відеострічок про давній Карпатнафтохім

Калуський науковець знайшов старі відеоролики, присвячені калуській хімічній промисловості, котрі покривались пилюкою на “полицях” архіву. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на історика Ярослава Куція.

Стрічки належать Львівській обласній телерадіокомпанії та знімались для телевізійних новин у 1960-1970-х роках. Усі відео зняті на 16-мм кіноплівку. Збереглись вони у Міському медіаархіві м. Львів.

  • 1-й відеоролик — “Рапортує Калуш” 1976 р. Видання: Взяті рубежі. Ролик на 9 хв із панорамою хімії, працівниками Хлорвінілу, а також вулицями Калуша:

  • 2 відеоролик — “На будовах великої хімії: перемога будівельників Калуша” за 1964 рік. Видання: Екран Дня №123. Репортаж показує хід будівництва хімії:

  • 3 відеоролик — “На вахті хіміки Калуша” за 1968 рік. Видання: Екран дня №1210. Вигляд на новозбудовану калуську хімію та процес праці на підприємстві:

  • 4 відеоролик — Калуська найглибша за 1971 р. Видання: Екран дня №1789. Репортаж з робіт на шахті, спілкування когось із підприємства:

  • 5 відеоролик: “Нові потужності хіміків Калуша” за 1975 рік. Видання: Екран дня №643. 2-хвилинний репортаж про процеси на виробництві:

  • 6 відеоролик — “Нові рубежі калуських хіміків” за 1976 р. Видання: Екран дня №38. Репортаж відображає загальний вид на хімію, процеси виробництва на підприємстві та їх працівників:

Важливо: усі авторські та інтелектуальні права належать Львівській обласній ТРК.

Інформатор поспілкувався з Ярославом та дізнався, як він проводить свої наукові розвідки:

“Пошук банально починався із відвідин різноманітних сайтів, починався українськими, продовжувався польськими, німецькими, австрійськими та завершувався французькими та британськими. Оскільки цікавив більше воєнний та міжвоєнний період, пов‘язаний із Польщею, бойовими діями, то у пошук забивав різноманітні мовні варіації назви міста: Kałusz, Kalusz, Kaluscz, Kalusch. Та похідні від території: Galicia, Galicien, Galicja, Kresy Wachodnie. І так шукав, моментами відчував себе хакером, що проводить глибокий аналіз архівів і деколи у пошуках фото та відео натрапляв на назви, що спершу не резонують із Калушем, а потім виявляється, що це пов‘язано із містом”.

Цікаво, що відеоролики — німі, хоч знімались у час, коли аудіодоріжка вже була доступною.

“В описі одразу писало, що вони без звуку. Думаю, це пов‘язано з тим, що це репортаж у випуску новин, і творці, швидше за все, як полюбляли у радянський період, накладали аудіодоріжку журналіста із музикою на прості кадри”, — пояснив історик.

Інформатор закликає калушан також ділитись своїми матеріалами, що можуть мати історичну чи культурну цінність та пов’язані з Калушем або околицями.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору