Коломия До сайту

“Калуш хімічний” — 6 відеострічок про давній Карпатнафтохім

Калуський науковець знайшов старі відеоролики, присвячені калуській хімічній промисловості, котрі покривались пилюкою на “полицях” архіву. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на історика Ярослава Куція.

Стрічки належать Львівській обласній телерадіокомпанії та знімались для телевізійних новин у 1960-1970-х роках. Усі відео зняті на 16-мм кіноплівку. Збереглись вони у Міському медіаархіві м. Львів.

Важливо: усі авторські та інтелектуальні права належать Львівській обласній ТРК.

Інформатор поспілкувався з Ярославом та дізнався, як він проводить свої наукові розвідки:

“Пошук банально починався із відвідин різноманітних сайтів, починався українськими, продовжувався польськими, німецькими, австрійськими та завершувався французькими та британськими. Оскільки цікавив більше воєнний та міжвоєнний період, пов‘язаний із Польщею, бойовими діями, то у пошук забивав різноманітні мовні варіації назви міста: Kałusz, Kalusz, Kaluscz, Kalusch. Та похідні від території: Galicia, Galicien, Galicja, Kresy Wachodnie. І так шукав, моментами відчував себе хакером, що проводить глибокий аналіз архівів і деколи у пошуках фото та відео натрапляв на назви, що спершу не резонують із Калушем, а потім виявляється, що це пов‘язано із містом”.

Цікаво, що відеоролики — німі, хоч знімались у час, коли аудіодоріжка вже була доступною.

“В описі одразу писало, що вони без звуку. Думаю, це пов‘язано з тим, що це репортаж у випуску новин, і творці, швидше за все, як полюбляли у радянський період, накладали аудіодоріжку журналіста із музикою на прості кадри”, — пояснив історик.

Інформатор закликає калушан також ділитись своїми матеріалами, що можуть мати історичну чи культурну цінність та пов’язані з Калушем або околицями.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com