Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські садочки — опалення, медогляд, гендерна рівність

У наш час дуже важко вберегти дітей від стресу зовнішнього світу. Робота працівників закладів дошкільного навчання вимагає великих сил та самовіддачі. Ми відвідали кілька закладів у Калуші, аби дізнатись, як у них справа з опаленням, медоглядами та гендерним питанням.

Розповідає Інформатор.

Нещодавно завершився опалювальний сезон, проте погодні умови навіть не натякають про тепло. Через це більшість садочків були змушені перейти на опалювання обігрівачами, попри підключення до котелень. В середньому температура в коридорах складає 11 °C, в групах — 15-17 °C, в спальнях — 18-20 °C. В окремих випадках це призвело до перестановок, наприклад у “Росинці” запасну спальню влаштували в меншій, але теплішій кімнаті на період квітневого похолодання.

Кращою є справа з медоглядами. Нагадуємо, що в Коломиї педагоги дошкільної освіти звернулись до депутатів з вимогою повернути законну компенсацію за проходження медогляду. У калуських закладах, як ми виявили, таку компенсацію все ж покривають державними коштами. Проте санстанцію, що проводиться раз на рік, працівники оплачують зі своєї кишені. Ціна питання — понад 300-400 грн з людини. Така ситуація є характерною для всіх закладів дошкільної освіти, які ми відвідали.

Щодо гендерної рівності у колективах, то ситуація виявилась сумнішою. Здебільшого, як от у “Журавлику”, чоловіки працюють над сантехнічними роботами, як сторожі тощо, проте вихователями не ставали вже багато років.

“У нас музичний керівник, садівник та керівник з обслуговування — мужчини. Ми дуже горді цим, бо в нашому колективі найбільше чоловіків в місті. Зазвичай мужчини працюють в дошкільних навчальних закладах сторожами, а в нас навпаки”, — поділились працівники “Струмочка”.

Причиною низького рівня репрезентації чоловіків у цій професії педагоги називають передусім низьку оплачуваність роботи при необхідності забезпечувати сім’ю. Цікаво. що в набутті необхідної для цієї професії освіти, чоловіків теж важко знайти. поспілкувавшись з колективами, ми дізнались, що на їхніх університетських курсах (спеціальність “Дошкільна освіта”) чоловіки складали 1-3% від всього потоку.

Остап Лагойда
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору