Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуш став “непрозорим” в умовах воєнного стану — рейтинг Transparency International Ukraine

Вчора, Антикорупційна громадська організація Transparency International Ukraine (TIU) оприлюднила дослідження в якому оцінила 70 міст на предмет прозорості роботи міської влади в умовах воєнного стану. Калуш знову опинився в цьому рейтингу. Що правда, в порівнянні з попереднім аналогічним рейтингом наше місто цього разу втратило прозорість.

Розповідає Інформатор з посиланням на Transparency International Ukraine.

Вчора, 11 квітня, на сайті програми “Transparent cities/Прозорі міста” з’явилося адаптоване дослідження роботи міських рад під час війни. Це своєрідне продовження традиційних Рейтингів прозорості. Раніше перевірка відбувалася у 14 ключових сферах діяльності органів місцевого самоврядування за 86 індикаторами, за якими складався рейтинг на основі отриманих балів.

Цьогоріч команда проєкту змінила критерії оцінки й замість 100 міст оцінювали всього 70. І замість звичних балів/місць міста отримали статуси: “прозоре”, “частково прозоре” та “непрозоре”. На жаль, саме в останню категорію потрапив Калуш.

До прикладу, щоб отримати статус “прозорий” потрібно було:

  • Створювати та оновлювати сервіси, що найбільше сприяють адаптації населення до викликів війни:
  • Оприлюднювати перелік житлових приміщень, що перебувають у власності громад;
  • Створювати сервіси та інформаційні сторінки для внутрішньо переміщених осіб;
  • Створювати електронні сервіси для постановки на квартирний облік;
  • Впроваджувати сервіси для онлайн-запису на отримання соціальних послуг;
  • Оприлюднювати переліки укриттів у зручному форматі (карта) та своєчасно їх оновлювати.
  • Забезпечити максимально прозорий облік та розподіл гуманітарної допомоги.
  • Відновлювати роботу місцевих порталів відкритих даних та геопорталів, публікувати відкриті дані.
  • Забезпечити доступ та участь жителів до формування управлінських рішень.

В TIU також зазначили, що “непрозорість” деяких міст це не завжди про корупцію та недоброчесність. На такий статус могли вплинути різні фактори зумовлені обмеженнями воєнного часу.

“Прогнозовано, що з початком повномасштабної війни сфера доступу до публічної інформації загалом регресувала. Аргументуючи безпековими ризиками, міста призупиняли роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок”, — прокоментували дослідники.

Інформатор вирішив поцікавитись у Міській Раді, що стало причиною такого статусу:

“Минулоріч, коли були оприлюднені результати за 2021 рік ми дуже пишалися тим, що нам вдалося у своїй прозорості від 2020 року з 70-ої сходинки піднятися на 30-ту. Я вважаю, шо ми точно не збавили темп. Рейтинги рейтингами, а те що у нас Виконавчий комітет КМР прозорий — це помітно неозброєним оком. І з нашого сайту, і соціальних мереж.

Ми були дещо здивовані зміною критеріїв. Про нас ніхто не повідомляв. Наприклад, про квартирний облік. Він у нас є, але те що його треба було на сайті публікувати — ми не знали. Або про розподіл гуманітарної допомоги, так само. Міська рада не є одержувачами. Звісно ми сприяли, але зазвичай відповідними за це є громадські організації.

А щодо, наприклад кадастрів і схожого, то воно всюди наразі закрито у зв’язку з воєнним станом. Ми маємо навіть деякі заборони на висвітлення деякої інформації”, — пояснила ситуацію начальниця відділу координаційної роботи зі старостинськими округами, закупівель та комунікацій Наталія Табачук.

До такого “непрозорого” списку, на жаль потрапили й інші міста Прикарпаття. Наприклад, Коломия та Івано-Франківськ.

“Ми врахуємо всі зауваження, оскільки Transparency International Ukraine для нас є дуже поважна й авторитетна організація. Ми хотіли б з ними співпрацювати, тому що це реально є хороший стимул. Словом, ми в строю і працюємо далі”, — додала пані Наталія.

Що ж, сподіваємось, наступного року Калуш покаже кращі результати.

Слідкуємо!

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору