Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Великдень: давні звичаї, які збереглися до сьогодні

Багато українських звичаїв відрізняються від тих, які ми знаємо сьогодні. Та є традиції, які ми змогли зберегти та досі передаємо їх з покоління в покоління. 

Розповідає Інформатор.

Великдень — найдавніше християнське свято, що встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. Цей день вважається найсвітлішим у році. Ще здавна українці збирались за родинним столом саме у цей день, щоб розділити звістку про воскресіння з найближчими.

Тож які прадавні традиції та звичаї збереглися до наших днів? 

  • Насамперед — розмальовування та освячення писанок

Практично неможливо уявити собі Великодні свята без такого атрибута. Здавна крашанки фарбували в яскраві кольори, використовуючи для цього різні рослини, кору, гілки яблуні. Найчастіше використовували лушпиння цибулі для червоного забарвлення. Сьогодні отримати потрібний колір набагато простіше: ми використовуємо барвники, наклейки, маркери. Та багато українців і зараз використовують знання предків, оздоблюючи писанки та крашанки природними матеріалами.

До теми: Куркума, чорниця, шпинат — чим ще можна зробити оригінальні крашанки на Великдень?

Багато українців також полюбляють традицію биття писанок. Яйце, яке не розбилося вважається цінним трофеєм, адже воно свідчить про перемогу. Таке яєчко у будинку зберігають цілий рік. А от яйце переможеного з’їдають одразу.

  • Наступною традицією є Великодні ігри

Більшість із них залишились в минулому, та, до прикладу, гаївки все ще можна почути біля церков у невеликих селищах.

А от традиція обливання водою у Великодній (Обливаний) понеділок є більш поширеною. Здебільшого цим займаються діти, і це дуже тішить — адже звичай продовжує ширитись.

  • Великодній кошик

Здавна замість паски здебільшого освячували бабу, а також інші Великодні частування, які ми й зараз продовжуємо ставити до кошика.

Ми освячуємо: яйця, масло, сирну паску, сир, сіль та хрін. Багато сімей після церковної служби, як і в давнину, поспішають додому, щоб спробувати по яєчку та шматочку паски, і тільки потім переходять до сиру, шинки та інших освячених продуктів.

Вас також може зацікавити: “Скоро вже буде Паска!” — а скільки коштує зібрати Великодній кошик в Калуші?

Шануйте традиції та звичаї, не забувайте про своє коріння — проведіть цей день із рідними та близькими в теплій святковій атмосфері.

Христос Воскрес!
Смачної паски!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору