Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Міжнародний день пам’яток та історичних місць: яким був Калуш у матеріалах Інформатора

Сьогодні виявляється у світі відзначається такий цікавий день — Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Придумало це Генасамблеї ЮНЕСКО 18 квітня 1983 року. Й на щастя цей день актуальний досі. Особливо в умовах російсько-української війни, після якої нам багато що доведеться згадати й відновити. 

Інформатор вирішив не вигадувати колесо й сьогодні зібрати добірку наших матеріалів, у яких основними факторами є архітектура й історія нашого рідного міста.

Чому “Калуш”? Історія назви нашого міста

Калюжа й калюжа, а чого калюжа? Чи задумувались ви від чого походить назва нашого міста? І чи не образливо думати, що всі ми живемо у “калюжі”? Ви просили і ми зібрали всі версії походження Калуша і готові вам розповісти.

Калуський замок: історія пам’ятки, яка зникла назавжди

У нашому місті був величезний дерев’яний замок, про який зараз можна дізнатися лише з книжок. Яким він був і чому зник? Дізнаємось у цьому матеріалі.

Історія калуського дзвонарства | Розповідає історик Іван Тимів

Дзвони — це передусім музичні інструменти. Їхній функціонал надзвичайно широкий: їх використовують у релігійних, громадських, інформаційних справах і понині. Для когось це може здатись дивним, але саме Калуш був одним з провідних центрів дзвонарства у Східній Європі, а відголоски тих часів досі відчуваються.

Інформатор поспілкувався з калуським істориком, провідним науковим співробітником Краєзнавчого музею Калущини Іваном Тимівом, аби більше дізнатись про це мистецтво на Калущині.

Як до Калуша приходила війна у 1917 році | ФОТО

На початку XX століття Галичина стала полем жорстоких боїв між росіянами та німцями за владу над Західною Україною. Не оминула Велика війна і Калуш: чимало будинків було знищено, сімей розкинуто, мрій спаплюжено. Перша світова війна мала стати “війною, що завершить усі війни”, але перетворилась у м’ясорубку, сенсу якої вже ніхто тоді не пам’ятав. Це болючий, але славетний урок, про який не варто забувати.

Плавати Лімницею на човні було модно | Фото

Зараз Лімниця для нас це море влітку та краса у інші сезони. У 1900-тих роках вона була можливістю показатись на людях. Калушани плавали річкою на човнах і тішились природою. Як це було — видно на світлинах.

Руїни Калуської Ратуші: 9 років бездіяльності

Колись наявність ратуші свідчило про присутність у місті самоврядування, його незалежності. При цьому, чим розкішніше була прикрашена ратуша, тим багатша і могутніша було дане поселення. За традицією багато з будівель ратуш будувалися з вежами, на яких розміщувалися годинник і дзвіниці. У Калуші колись також була своя Ратуша. Вона і зараз є, але… те що від неї залишилось, викликає розпач.

Інформатор розвідав, в якому вона стані сьогодні й показав у репортажі

Захопливі місця Калуша: Забутий Некрополь у центрі міста | ФОТОЕКСКУРСІЯ

Майже 80 років тому через жахливу війну з нацистською Німеччиною, яка охопила весь цивілізований світ, у Калуші обірвалося бурхливе життя єврейської громади, яка складала третину його населення і за деякими даними нараховувала майже 6000 євреїв. Усе що залишилося від них — архіви, кладовище, фактично у центрі міста й часткове забуття.

Інформатор вирішив відвідати цей призабутий Некрополь і згадати його сумну історію.

Унікальний костел святого Сесілія XVIII століття віднайшли на Калущині

Костел святого Сесілія увійде до туристичного маршруту, який планують відкрити у цьому році. У зведеній в 1900 році будівлі, жителі сіл Брошнів Осада та Креховичі молилися протягом наступних 36 років. Історію пам’ятки розповів вчитель історії Креховецької гімназії Андрій Дутчак.

До речі, про які пам’ятки калуської історії ви б хотіли почитати у наших наступних матеріалах?

Пишіть у коментарях в наших соцмережах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору