Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чия це “Дружня Лапа”? — розмова з волонтеркою долинського прихистку для тварин

Брати наші менші, коти й собаки тобто, в цей бентежний час також потребують уваги й допомоги. Про калуський “Дім Сірка” ми знаємо багато й дехто з нас навіть йому допомагає. Проте, як справи з такою допомогою в ще одному місті, яке належить до Калущини? Мова, звісно ж, про Долину. Виявляється, там також є кому допомагати. Наприклад, ГО “Дружня Лапа”.

Інформатор поспілкувався з волонтеркою Зоряною й розпитав її про організацію та чотирилапих, які шукають нові домівки.

Привіт, розкажи про “Дружню Лапу”. Яка ваша історія і звідки до вас потрапляють собаки й коти?

“Дружня Лапа” з’явилася ще 6 років тому. Причиною стала просто колосальна кількість безпритульних тварин, які гуляли нашим містом. Я не засновниця, просто пощастило з’явитися в потрібний час. У 2017 році небайдужими долинянами був написаний проєкт. Ми написали програму щодо відлову й стерилізації тварин у Долині й представили її Міській Раді. Тоді нашу ідею погодили й почали підтримувати. Відтоді ми постійно займаємось в основному саме цим. Що правда, окрім стерилізації, ми лікуємо тваринок, які до нас потрапляють. Ну і звісно шукаємо їм нові родини.

На скільки я знаю, у Долині залишилась тільки одна не стерилізована собака. Ми її ніяк не можемо спіймати.

 

Чи змінилось щось в організації від початку заснування й до тепер?

Так. У зв’язку з воєнними діями з’явились деякі фінансові складнощі. Нам довелося перейти під крило одного комунального підприємства. Наразі там є 10 вольєрів і всі умови для того, щоб тримати там тварин і доглядати за ними. На щастя, нам інколи допомагає київська організація “Щаслива лапа”, інколи робимо волонтерські збори, в критичних моментах намагаємось своїми силами прогодувати.

А як до вас потрапляють тварини? Що з ними трапляється потім?

Буває по-різному. Інколи підкидають. Інколи ми знаходимо їх у незвичних місцях. Найчастіше ми робимо спеціальні рейди зі спеціальною людиною, яка їх правильно ловить. Тоді ми їх стерилізуємо. Вони залишаються у нас три дні. А потім ми відпускаємо їх там де і спіймали. Деколи тварини з’являються у нас на сторінці й починається процес пошуку хазяїв.

Скільки зараз собак чи котів потребують нового дому?

Їх доволі багато. Тільки собак у нас зараз 27 і, на жаль, за ними має змогу доглядати тільки одна волонтерка. Вона працює на роботі, а опісля у вільний час приходить до них, годує, доглядає. Котів менше. Є дві жінки на все місто, які можуть їх час від часу перетримувати. Це дуже мало й складно.

Раніше, протягом року нам вдавалося прилаштувати до 100, а інколи й більше котів та собак. Зараз динаміка інакша. Кількість тварин зменшилась, якраз завдяки тому, що свого часу ми відловлювали й стерилізували. До прикладу, з початку цього року ми прилаштували трошки більше 30 тваринок.

А кого забирають більше, котів чи собак?

По різному, дуже цікаво, але є, наприклад запит на песиків маленьких розмірів. А щодо котів — до більше дівчаток, рудих і попелястих, таких, які хоч трохи схожі на породистих. Чим більше схожий кіт на породистого, тим швидше забирають. Можна навіть кастинги влаштовувати.

Ще один важливий момент — коли ми віддаємо дівчаток цуценяток, то обов’язково фіксуємо, щоб через пів року їх стерилізувати.

А щодо інших чотирилапих? Їх теж забирають, але не так швидко. Вони різні бувають. Старші бувають лякливі, бо потрапили до нас з вулиці. Ми їх годуємо. Буває так, що тікають знову від нових хазяїв. Їм важко соціалізуватися.

 

Що ж, друзі, якщо ви живете у Долині й давно мріяли зробити добро — вам у “Дружню Лапу”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору