Інформатор Калуш

ГРОШІ

ВР узаконила блокування рахунків-боржників українців. Таких може бути більше мільйона

На початку березня минулого року  почала діяти постанова Кабінету Міністрів України “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану” підписана Володимиром Зеленським. Вона повинна була діяти до кінця воєнного стану й забезпечувала українцям бюджетну стійкість під час війни. Проте, Верховна Рада внесла правки до закону, які вже з 6 травня цього року набрали чинності.

Ділиться деталями Інформатор посилаючись на всеукраїнську редакцію Інформатора.

Зміни стосуються закону № 3048-IX. Раніше, постанова № 198-р на час дії воєнного стану забороняла арешти банківських рахунків українців, якщо вони були винні фінустанові менше ніж 100 тисяч грн.

Нова редакція до цього закону дозволяє клієнтам-боржникам (фізособам) використовувати гроші з арештованого рахунку, проте в межах двох мінімальних зарплат (13 400 грн) у місяць. Водночас юридичні особи мають трохи більший ліміт — 33 500 грн, тобто 5 мінімальних зарплат, які можна використати тільки для виплати заробітної плати співробітникам, сплати податків та зборів.

Щоб розблокувати свої рахунки клієнту потрібно буде звернутися до виконавця, який повинен надіслати банку постанову, щоб зняти арешт.

Дане рішення прокоментували й представники великих українських банків, таких як “Приват” і “Моно”.

“Банки лише виконують доручення, надані державним чи приватним виконавцем. Банки ніяк не могли й не можуть впливати на процес. Держава давно працювала над його пришвидшенням. Але ми маємо розуміти, що понад 90% таких арештів стосуються невеликих сум. Насамперед штрафів по ПДР”, — зазначив прессекретар ПриватБанку Олег Серга.

За його підрахунками через постанову постраждає понад пів мільйона клієнтів “Привату”, більш як 90% яких боргують невеличкі суми. А в “Моно” ця цифра коливається в межах 436 тисяч клієнтів.

“Дуже шкода, але ми нічого не можемо із цим зробити. Усі банки його виконуватимуть”, – зазначив співзасновник monobank Олег Гороховський.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору