Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Всесвітній день донора крові: корисні поради, міфи та факти

В час, коли наша країна воює з сусідньою державою-терористом, дуже важливо розуміти на скільки донорство важливе і скільки життів наших захисників воно рятує. Щорічно, в цей день, 14 червня, планета відзначає важливу подію, засновану ООН – Всесвітній день донора крові.

Ділиться деталями Інформатор.

Загальновідомий факт, що у тілі дорослої людини об’єм крові складає орієнтовно 5-6 літрів, тобто близько 8% всієї маси тіла.

Під час донорства в людини “забирають” тільки близько 10% крові (половину об’єму якої становить звичайна вода). Кожного разу перед забором крові лікарі повинні перевіряти рівень гемоглобіну, щоб пересвідчитися, що у донора не виникне дефіцит заліза та не розвинеться анемія – кисневе голодування тканин.

Цікаво, що наш організм має унікальну здатність відновити всі втрачені кров’яні клітини. Вже через 6-12 тижнів рівень гемоглобіну більшості людей повертається до норми. У зв’язку з цим лікарі встановили мінімальний період на відновлення – 60 днів з дня останньої кроводачі.

Яких правил слід дотримуватися після процедури?

  • відпочиньте впродовж 15 хв одразу після здачі крові;
  • у разі поганого самопочуття повідомте персонал;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • протягом 2 годин не сідайте за кермо, а також на велосипед, скутер і мотоцикл;
  • 2-3 год не підіймайте нічого важкого рукою, із якою брали кров;
  • не вживайте алкогольних напоїв упродовж мінімум 8 годин;
  • уникайте інтенсивних фізичних навантажень упродовж 12 год після донації;
  • часто та регулярно харчуйтеся протягом двох діб після процедури;
  • вживайте підвищену кількість рідини впродовж двох діб.

До теми, нещодавно ми поспілкувалися з працівниками Відділу переливання крові, який знаходиться у Районній лікарні на вул. Каракая, 25. Про те, як справи з донорством у Калуші можна прочитати у матеріалі: Де у Калуші можна стати донором крові?

Цікаві факти про донорство:

Донорство є корисним для здоров’я. Регулярна здача крові на донорство допомагає не тільки рятувати життя реципієнтів, але й приносять користь самим донорам. Люди, які регулярно здають кров мають менший ризик утворення злоякісних пухлин та розвитку тромбозу.

Одна доза крові може принести користь декільком пацієнтам. Кров має здатність розбиратися на різні компоненти. Це дозволяє з однієї дози крові забезпечити потреби декількох пацієнтів і кожному перелити лише один з необхідних компонентів (еритроцити, тромбоцити або плазму).

А про міфи щодо донорства ми розповідали у матеріалі Руйнуємо 5 “смішних” міфів про донорство крові

Творімо добро разом. Не бійтеся здавати кров і рятувати чиїсь життя, якщо є така можливість 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору