Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Капусточка, м’яско, бурячок” — скільки в Калуші вартують продукти з “Борщового набору”?

Сьогодні чудове свято — День українського борщу. Що правда, воно поки що не офіційне, оскільки проєкт постанови №6361 про встановлення Дня українського борщу, поданий на розгляд Верховної Ради Комітетом з гуманітарної та інформаційної політики, так і не був розглянутий через воєнний стан. Але коли для нас українців це було завадою? 

Тож Інформатор вирішив провести цей день з користю й зібрав для вас актуальні ціни на продукти з яких ми робимо цю традиційну українську страву.

До речі, для тих, хто пропустив — 1 липня 2022 року, український борщ став нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. “Культуру приготування українського борщу” до Списку ЮНЕСКО внесли за ініціативою Мінкульту, експертки Марини Соботюк та зіркового кухаря Євгена Клопотенка. Про це та дрібку історичних фактів ми розповідали минулого року у матеріалі: Подумаєш про борщ – і душа зігрівається! — відзначаємо День борщу в Україні.

А тепер настав час зрозуміти скільки нам доведеться витрати коштів, щоб придбати необхідні інгредієнти.

Для цього ми з колегами розділилися й пішли у два найпопулярніші супермаркети Калуша — “Гостинний Дім” та “Сільпо”. А наприкінці порівняємо з середньою ціною по Україні.

Отож, загалом овочі у “Гостинному домі” нам обійдуться в 99 гривень 30 копійок. Якщо точніше, то:

  • Картопля – 13,5 грн;
  • Капуста – 12,5 грн;
  • Морква – 18,5 грн;
  • Буряк – 13,9 грн;
  • Цибуля – 13,9 грн;
  • Томатна паста в трикутничку 27 грн або в банці 59,9 грн;

Не забуваємо і про м’ясо. Свинина тут вартує 190, 9 грн. Тобто, загалом один борщевий похід в цей супермаркет нам обійдеться у 290 грн.

У “Сільпо” ситуація наступна:

  • картопля – 10, 99 грн;
  • капуста – 9,99 грн;
  • морква 17,99 грн на знижці (без – 24,90);
  • цибуля ріпчаста жовта – 11,99 грн;
  • томатна паста (70 г) – 25,49 грн;

Буряк ми тут не знайшли, але це ж такий продукт, який можна купити будь-де, наприклад на Ринку (або в попередньому супермаркеті, Тож додамо вже відому ціну). Виходить, що овочева корзина в “Сільпо” буде на дві гривні дешевше. Як і м’ясо — свинні реберця тут вартують 134 гривні за кілограм.

Резюмуючи — 231 гривня.

Щоб порівняти з середньою ціною корзину по Україні, за основу ми взяли матеріал колег з Інформатор Україна: Борщовий набір у 2023 році — як змінилися ціни на продукти. Звівши до купи овочеву корзину ми отримали 276 грн. Додаємо сюди м’ясо — 182,8 грн. Виходить 458 грн.

Як бачимо — в Калуші варити борщ найвигідніше 😉

Остап Микитюк
Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору