Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Український кінематограф у 2023: натхнення, гостросюжетність та війна | День українського кіно

Щорічно День українського кіно відзначають у другу суботу першого осіннього місяця, а цього року професійне свято працівників кінематографії припадає на 9 вересня. Сучасне українське кіно невпинно продовжує розвиватись: про це свідчать і касові збори, і захоплення авдиторії цікавими новинками кінематографа. В інфодобірці фільмів №10 ви зможете почерпнути натхнення, доторкнутися до мистецтва та заглибитися в атмосферу кінострічок різноманітних жанрів.

Добірку найцікавіших фільмів, що з’явилися в українському кінопросторі цьогоріч, підготував Інформатор.

Нижчеперелічені фільми можна переглянути на таких ресурсах: Київстар ТБ, MEGOGO, Takflix, SWEET.TV.

Залізні метелики
документальний фільм

Режисер: Роман Любий

Літо 2014. Рідні соняшникові поля та вугільні шахти на Сході України намагається стерти з лиця Землі країна-ворог. Дослідження збиття рейсу MH-17, в якому шрапнель у формі метелика (знайдена у тілі пілота). Це й вказало на державу, що скоїла воєнний злочин…

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Фільм поки не представлений на жодному із вищезгаданих ресурсів. Кінострічка з’явилась у прокаті 20 липня.

Батько
драма, детектив, кримінал

Режисер: Олександр Кобзар

Роль чоловіка із кримінальним минулим, що стала головною у драматичному фільмі, зіграв сам режисер. Герой понад 25 років не спілкувався із рідним батьком, і як тільки захотів налагодити стосунки — дізнався про смерть тата. Чоловік повернувся до рідного будинку та дізнався, що батько вів розслідування смерті дівчини. Знайомиться з її батьком та починає розуміти, чому його власний тато робив той чи інший вибір у своєму житті. Через призму його дій починає розуміти й себе…

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Широкий прокат кінострічки стартував 27 липня. Фільм можна подивитися на 3 із 4 представлених ресурсів.

Королі репу
кримінал, мелодрама, музика

Режисер: Мирослав Латик

Динамічна кінокартина розкриває події, які крутяться навколо 17-річного репера із маленького села. Хлопець на прізвисько “Казан” ладен віддати усе, щоб докрокувати до своєї мрії — всесвітнього визнання і, звісно ж, підкорення серця своєї дівчини (куди ж без цього). Він намагається вхопитися за кожну дрібничку, яка приведе його до великої сцени, але несподівано й раптово він втрапляє в лапи місцевих злочинців, які підштовхують його тільки до небезпеки. А його дівчина так узагалі виходить заміж за турка, аби тільки вибратись із села..

Більше про фільм: “Ну всьо, Діма, тепер ти настоящій бандіт” — чесний огляд на нову українську кримінальну драму “Королі репу” (без репу)

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Фільм, що вийшов у широкий прокат 3 серпня, поки не представлений на жодному із вищезгаданих ресурсів.

Вересень
чорна треш-комедія

Режисер: Георгій Фомін

Сюжет розгортається навколо подій 2010-го. Актор театру і кіно Микола Вересень гине на знімальному майданчику, виконуючи роль Івана Грозного. Тепер, трансформувавши свою карму у момент смерті, він потрапляє до Шеолу (у загальну могилу всіх мерців). Герой дізнається про боротьбу чорних і білих вампірів та застрягає між часом і простором. Тепер він всього лише маріонетка, яку використовують у протистоянні.

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 18 років.

Фільм вийшов у прокат 10 серпня та ще не з’явився на жодному із ресурсів.

Довбуш
історичний екшн

Режисер: Олесь Санін

У центрі сюжету — Карпати початку 18 століття. У найбільш віддалених куточках Карпат поширюється панування польської шляхти, яка змушує гуцулів тікати в гори. Два брати, Олекса та Іван Довбуші, змушені стати вигнанцями. Поки Олекса прагне до справедливості та рівності, перебуваючи на позиції ватажка опришків, Іван, його брат, забуває про все, окрім нагромадження багатств.

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Прем’єра фільму відбулась 24 серпня. Сьогодні кінострічка доступна на 1 із 4 ресурсів.

Щедрик
історична драма

Режисерка: Олеся Моргунець-Ісаєнко

Події розгортаються в Івано-Франківську (тодішньому Станіславові) починаючи з 1938 року. У одному будинку по сусідству жили кілька сімей різних національностей: українці, поляки, євреї та німці. Спокійно жити в той час не вдавалося нікому. Втім, викладачка співів на ім’я Софія дозволяла почуватися безпечно бодай дітям. Вони співали разом, забуваючи про моторошні події сьогодення й тримаючи у серці велику мрію про майбуття.

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Фільм вийшов у прокат 5 січня, а сьогодні він доступний на 3 із 4 ресурсів.

Мирний-21
воєнний фільм, екшн, драма

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

У центрі подій — спротив луганських прикордонників у перші години й дні війни. Фільм про довіру, або її відсутність на тлі воєнних подій в Україні. Представники військових служб та, власне, сепаратисти змушували луганських прикордонників стати на їхній бік. Втім, що з того вийшло?

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Фільм, що з’явився у прокаті 22 лютого, доступний на 3 із 4 вищезгаданих ресурсів.

Люксембург, Люксембург
трагікомедія

Режисер: Антоніо Лукіч

Головні герої, брати-близнюки, зовсім протилежні за характером. Один із них, Вася, працює водієм маршрутки та підторговує наркотиками у своїх рейсах. А Коля — поліцейський, який мріяв про кар’єрний ріст, але йому на заваді стояв його власний м’який характер. В той час як один влаштовував порядок, інший — створював хаос.

Несподівано для них самих вони вирушають на зустріч із батьком. Та чи виправдає зустріч їхні сподівання?

До теми: “Люксембург, услиш це, там нема разбитих карит” — кіновідгук на новий фільм Антоніо Лукіча

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 16 років.

Випуск кінострічки датований 13 квітня. Сьогодні фільм можна подивитися на всіх вищезгаданих ресурсах.

20 днів у Маріуполі
документальний фільм

Режисер: Мстислав Чернов

Фільм, який вийшов у прокат 31 серпня, розповідає про початок повномасштабного вторгнення у Маріуполі: 20 днів бомбардування, жорстоких вбивств, нескінченні обстріли та життя людей, котрі залишились у блокадному місті. Створенням фільму займалися міжнародні журналісти Associated Press. Команда продовжувала роботу в облозі, щоб фіксувати моторошні воєнні події.

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 18 років.

Фільм поки не з’явився на жодному з ресурсів.

Мавка. Лісова пісня
анімаційний фільм, пригода

Режисери: Олександра Рубан, Олег Маламуж

Прем’єра українського 3D анімаційного фільму за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та образів народної міфології відбулася 2 березня 2023 року.

“Стародавній чарівний Ліс ніколи не пускав людей у ​​свої таємничі глибини. Люди з сусіднього села і самі трималися від нього подалі — думали, що Ліс небезпечний, бо в ньому живуть загадкові лісові істоти. І раптом сталося диво. Мавка — душа Лісу і його Берегиня, — і Лукаш, сільський музикант, покохали одне одного”, — в описі до анімаційного фільму.

Читайте також: “Мавка: Лісова пісня” — чому Україні вдалося і чи варто йти на мультфільм у кіно? | Рецензія від Інформатора

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 6 років.

Кінострічка доступна на 2 із 4 ресурсів.

Я, Ніна
драма

Режисерка: Марися Нікітюк

Фільм заснований на реальних подіях життя української телеведучої Яніни Соколової. У центрі подій — її боротьба з раком. Спочатку вона нікому не розповідає про те, що онкохвора. Починає курс хіміотерапії, де знайомиться з іншими людьми, що  хворі на рак. Втім, спілкуючись із новими друзями вона розуміє, що вилікувати рак не так просто.

Рекомендовано до перегляду глядачам віком від 18 років.

Фільм вийшов у прокат всього два дні тому, 7 вересня. Він поки не з’явився на вищезгаданих ресурсах.

Приємного перегляду!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору