Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Маршрут на гору Ґрофа | До вершини з Інформатором

Нещодавно ми вирушили у гірський похід, тож сьогодні ділимося з вами одним із маршрутів до вершини гори Ґрофа, що розташована поблизу села Осмолода.

На вершину піднявся Інформатор.

Гора Ґрофа (1748 м) — досить відома вершина Українських Карпат, що знаходиться в Горганах (у межах однойменного ландшафтного заказника загальнодержавного значення). Далеко їхати не доведеться — гора розташована біля села Осмолода Калуського району.

Дистанція: 11 км
Час проходження до вершини: 5 годин
Час сходження: 4 години

Як дістатися до вершини?

Згідно із маршрутом, до вершини варто діставатися керуючись зеленими помітками. Їх неважко помітити: вони розташовані на деревах у вигляді малюнку або таблиць чи на великих каменях.

Щоб почати сходження на вершину спочатку слід дістатися села Осмолода. Звідти слід перейти міст та перейти через долину річки Молода. Ще за два кілометри ви дійдете до потоку Котелець, що є гирлом правої притоки. Повернувши ліворуч ви натрапите на дорогу. Шлях поступово переходитиме в стежину, а вона, своєю чергою, поверне праворуч й приведе вас до полонини Плісце.

До межі 1350-1450 м гори вкриті смерековими лісами. Подекуди на шляху трапляються джерельця, але над ними облаштовані мости.

Далі — шлях між важкопрохідними густими зарослями альпійської сосни. Щоправда, стежка до вершини помітна. Далі доведеться підійматися кам’яними осипищами.

Крутих підйомів не так багато, але шлях досить важкий: ви втомитесь уже через кілька годин, якщо це ваш перший похід на вершину гори.

Спускатись з вершини слід стежкою в напрямку на північ до сідловини між горами Грофа та Кінь Грофецький. Там ви знайдете невеличку галявину з будинком.

Найбільш оптимальним варіантом проходження до вершини стане осінній, весняний (кінець пори) чи літній час (втім, варто спостерігати за погодою, щоб не підійматися у спеку).

А вся ця пригода задля споглядання таких неземних просторів:

 

Віталіна Костів
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору