Інформатор Калуш

ТРЕШ

Перед націоналізацією: що чекає на Київстар?

Також Мін’юст України готує позов у Вищий антикорупційний суд щодо конфіскації частки мобільного оператора.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на всеукраїнську редакцію.

Україна запустила кілька процесів, які найближчим часом можуть привести до націоналізації мобільного оператора Київстар або передачі його частки в управління іншим компаніям. Далі — потрібно довести, що на компанію справді мають вплив підсанкційні росіяни (зокрема, Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов).

Як повідомив Forbes Ukraine високопоставлений співрозмовник в Офісі президента, більша ймовірність саме націоналізації активу, а не його продажу. Він був присутній на переговорах, але офіційно коментувати ситуацію відмовився.

“Ймовірно, це станеться у найближчі місяці. Відповідний механізм наразі опрацьовується”, — зауважив співрозмовник видання.

Висловився і юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько: “СБУ один з субʼєктів, які згідно з законом можуть ініціювати накладання санкцій перед РНБО”.

Окрім цього, Мін’юст України готує позов у Вищий антикорупційний суд (ВАКС) щодо конфіскації частки “Київстару”. За словами високопоставленого співрозмовника у відомстві, наразі аналізують, яка частка у підприємстві підлягає стягненню коштів у дохід держави.

“ВАКС має вирішити, чи була передача активів Фрідмана до інших власників реальністю чи це номінальні процеси і він управляє цим активом”, — заявив перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної ради.

У випадку, якщо суд задовольнить позов, активи перейдуть до Фонду держмайна. Потім — їх виставлять на конкурс щодо пошуку управителя. Схожий шлях пройшов ще один колишній актив Фрідмана (тільки через АРМА) — це Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”, який виробляє продукцію під брендом “Моршинська”. Право управління отримав конкурент — “Карпатська джерельна”.

Що в цій ситуації може зробити Київстар?

Що стосується арешту за матеріалами Служби безпеки України — оскаржити наявність звʼязку підсанкційної особи (Фрідмана) та активів. Також власники активів можуть піти до європейських юрисдикцій.

До прикладу, колишні акціонери націоналізованого Сенс Банку Фрідмана та його партнерів вже дали офіційне повідомлення про наявність судового спору щодо активу.

“Але ймовірно це вже буде після того, як завершаться судові процеси в Україні”, — каже Юрчишин.

Арешт Київстару

Вчора, 9 жовтня, стало відомо, що суд заарештував 100% приватного акціонерного товариства “Київстар”. Наразі воно контролюється російськими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd.

“Серед арештованих активів – 100% ПрАТ “Київстар”, які контролюються (Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та Андрієм Косоговим) олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd., а також належні вже самому Київстару частки в інших компаніях, зокрема ТОВ “Хелсі Україна”, у розпорядженні якої медичні дані на більшість українців, які заключили декларацію з сімейним лікарем”, — повідомили у правоохоронних органах.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору