Інформатор Калуш

ТРЕШ

Немає поваги до воїнів, то немає й місця в системі освіти — Фаріон звільнили з університету

Фаріон звільнили

Після низки скандалів Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Відповідний наказ вже підписано ректором.

Повідомляє Інформатор з посиланням на міністра освіти та науки Оксена Лісового.

“Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій. Саме зі студентів розпочалася Революція Гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху. Починаючи з 2014 року, тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності. Цей період в історії України став точкою неповернення і запустив активний процес дерадянізації, час якої давно вже настав. Сьогодні ми продовжуємо позбуватися тіней радянського минулого і в системі освіти зокрема”, — повідомив міністр.

Він подякував усім за небайдужість та вміння відстоювати і захищати свої цінності, назвавши це фантастичною рисою українських студентів та молоді.

“Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти”, — додав Лісовий.

Зі слів міністра відомо також, що СБУ відкрила кримінального провадження щодо Фаріон. У відомстві інформацію підтверджують.

“Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон”, — повідомляють офіційно.

Кримінальне провадження відкрито за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій Ірина Фаріон нещодавно заявила, що не вважає українцями тих військових ЗСУ, які розмовляють російською мовою, та порадила їм називати себе “рускими”. Далі Фаріон прогнозовано отримала хвилю негативних реакцій від суспільства і українських військових, у відповідь почала поширювати у своєму Telegram-каналі коментарі і листи прихильників. Серед них був і лист студента української філології з Криму Максима Глєбова, який писав, що чекає Збройні сили України в рідній Керчі. Оскільки його особисті дані авторкою посту приховані не були ні одразу, ні після того, як їй на це почало вказувати суспільство, ФСБ швидко знайшло студента та оприлюднило відео із затриманим. У вівторок, 14 листопада, львівські студенти влаштували акцію протесту з вимогою звільнити Ірину Фаріон.

А у Долині на Івано-Франківщині за професорку, яка потрапила у черговий скандал, сьогодні, 15 листопада, вирішили заступитися місцеві депутати. Проте, їхнє звернення у вищі органи влади теж виявилося доволі дискусійним.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору