Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Гепатит А у Калуші: жінка, яка захворіла, працює в людній установі

Гепатит А у Калуші: подробиці

Випадок гепатиту А  в Калуші наразі лише один. Але контактних осіб може бути багато. Адже хвороба має тривалий інкубаційний період. То як вберегтися? 

Як повідомила Інформатору завідувачка відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Калуського РВ ДУ “Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ” Тетяна Чернієнко, вірусний гепатит А виявлено у мешканки села Вістова Калуської громади.

“Востаннє три випадки гепатиту А ми фіксували у листопаді 2020 року. Увесь наступний період — не було. Аж до 8 листопада цього  року. Випадок підтверджено відповідними лабораторними дослідженнями обласної вірусологічної лабораторії”, — повідомила вона.

Захворіла жінка пенсійного віку. Вона працює прибиральницею в установі, через яку проходить багато людей. Тобто, скільки імовірних контактів вона могла мати до виявлення хвороби, наразі встановити неможливо.

“Інкубаційний період у гепатиту А — тривалий: від 2 до 6 тижнів. Через це дуже важко встановити джерело інфекції. А передається вона фекально-оральним шляхом, тому цілком ймовірно, що жінка могла заразитися і на роботі. Навіть за дверну ручку можна взятися або за кран, з якими перед цим мала контакт інфікована людина, і ризик заразитися буде високим. Вірус дуже легко передається”, — пояснює фахівчиня.

За її словами, небезпека цього захворювання ще й у тому, що навіть під кінець інкубаційного періоду людина ще може почувати себе здоровою — ходити на роботу, відвідувати різні заклади, магазини, наприклад, — а вірус уже передається у навколишнє середовище.

Симптомами захворювання може бути загальна слабкість. підвищення температури тіла, зниження апетиту… Тобто симптоматика така, що не одразу і зрозумієш, що це може бути гепатит.

“Лише у деяких випадках можуть бути характерні жовтушні форми, коли збільшується печінка і появляється жовтяниця (це видно в очах та на шкірі. — авт.), біліє кал і темніє сеча. Але така симптоматика — у дуже малого відсотка хворих. Та і на такому етапі вірус у кал вже не виділяється, тобто людина перестає бути небезпечною для інших. Але понад 90% хворих переносять гепатит А у легких формах і на ногах. І саме ці легкі форми сприяють швидкому розповсюдженню захворювання”, — акцентує Тетяна Чернієнко.

Щодо жінки, у якої підтвердився гепатит А, то стан її добрий. Вона проходить лікування у стаціонарі інфекційної лікарні. Контактні особи — під спостереженням. Наразі нових випадків немає.

Медикам рекомендовано посилити пильність та у випадках ймовірних підозр на вірусний гепатит А  скеровувати людей на лабораторні обстеження. А мешканцям і гостям громади слід дотримуватися особистої гігієни, зокрема ретельно мити руки і кип’ятити воду. Щодо води — особлива увага, бо в сільській місцевості, якщо є надвірні туалети. то вірус може потрапляти в грунтові води, а відтак — у криниці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Прикарпатті з початку року вже 12 прикарпатців перехворіли на гепатит А. У порівнянні з 2022 роком спостерігається ріст захворювання.  Утім, на рівні області запевняють, що спалаху хвороби в регіоні немає.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору