Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Говорити. Не можна забувати — Всесвітній день боротьби зі ВІЛ/СНІДом | Статистика. Факти. Поради

Говорити. Не можна забувати — Всесвітнім днем боротьби зі ВІЛ/СНІДом | Статистика. Факти. Поради

Майже 35 років тому про цю хворобу заговорили вголос на міжнародному рівні. У 1988 році ВООЗ обрала 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі ВІЛ/СНІДом. І хоч надворі 2023 рік, люди з таким діагнозом все одно потребують розуміння, підтримки й лікування. 

Розповідає Інформатор.

Сьогодні, 1 грудня, Головне управління статистики в Івано-Франківській області оприлюднили інформацію про перебіг захворюваності на ВІЛ/СНІД на Прикарпатті.

“За дев’ять місяців поточного року взято під нагляд з уперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції 108 осіб, з них 17 – зі встановленим діагнозом СНІД. За цей же період під диспансерним наглядом перебувало 1311 осіб, які живуть з ВІЛ-інфекцією, з них із встановленим діагнозом СНІД – 392 особи, — розповіли в управлінні.

На Калущині ж, все не так масштабно. Станом на початок квітня цього року за даними інфекційного відділу у Калуській районній лікарні, на обліку в Калуші стояло 62 особи.

До слова, цьогоріч Інформатору вдалося поспілкуватися з калуськими лікарями й розвіяти деякі найпоширеніші міфи про вірус імунодефіциту людини й розповісти, чому важливо піклуватися про своє здоров’я, а не ставити на собі тавро і прощатися з життям.

Більше у матеріалі: “ВІЛ/СНІД — не вирок!” — у Калуській районній лікарні розповіли статистику й спростували міфи про вірус

Також ми зібрали для вас корисні поради, як вберегти себе від ВІЛ/СНІД.

У Калуші, до речі, можна безкоштовно здати кров на аналіз або зробити експрес-тест на антитіла, за адресою вул. Каракая, 25 у кабінеті “Довіра”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору