Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Раніше я не знав, що це таке” — історія чоловіка, який хворів на лептоспіроз

"Раніше я не знав, що це таке" — історія чоловіка, який хворів на лептоспіроз

Своєю історією перебігу хвороби поділився з нами читач. Каже, хворів близько 15 років тому і дякує Богу, що досі живий.

Розповідає Інформатор.

Петро

“Маленька миша лазила у столярній по вікні. Я хотів її зловити і вона мене вкусила. Я десь два тижні лежав дома: апетиту нуль”, — ділиться Петро.

Каже, по сечі було видно, що щось не так:

“Потім здав аналіз, але то було вже ясно що таке. Мене відправили до Києва. Треба було чекати на результати. Дякувати Богу, була дівчинка інтерн, і поки аналізи прийшли, то діло вже ішло до виписки. Це при тому всьому, що права нирка майже вже не працювала”

Петро додає, що це дуже важке захворювання.

“То навіть не треба, щоб миша кусала”, — каже він і додає: “Раніше я не знав, що це (ред. — лептоспіроз) таке”.

Чоловік розповідає, що лікування тривало близько 3-4 тижнів.

“Раз я, дякувати Богу досі живий, то вилікували добре, бо при такому захворюванню, виживають, одиниці з тисячі..”, — підсумовує Петро.

Читайте також: У гризуна з калуського ринку на Дзвонарській знайшли лептоспіроз

Про захворювання нам детальніше розповіли у Калуському районному відділі ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

ІСНУЄ КІЛЬКА МЕХАНІЗМІВ ІНФІКУВАННЯ ЛЮДЕЙ ЛЕПТОСПІРАМИ:

  • аліментарний (через травний тракт) – через воду і харчові продукти, інфіковані лептоспірами;
  • контактний – під час купання у водоймищах, риболовлі, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами;
  • аспіраційний (повітряно-краплинний) – під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів. Часто захворювання має
    професійний характер – у працівників сільського господарства, в містах – у сантехніків, робітників боєнь і м’ясокомбінатів, іноді у шахтарів (джерело – щурі в обводнених забоях).

В організм людини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного каналу. Під час проникнення лептоспір в організм людини до прояву хвороби минає від 3-5 до 21 днів. Початок захворювання – гострий: хворого морозить, з’являються гарячка, біль, особливо у литках, дещо менший – у м’язах спини, грудей, живота. На третій-шостий день захворювання може з’явитися висипка на кінцівках і тулубі. У деяких випадках є жовтяниця, стає темною сеча, кількість сечі зменшується, часто – до повного припинення сечовиділення.

До теми: “Де вони тут миш знайшли?” — адміністрація калуського ринку про “знахідку” із лептоспірозом

“Адміністрація мала би бути насторожі” — епідеміологи про гризуна на калуському ринку

ЯК МОЖНА ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ?

У профілактиці лептоспірозу величезне значення має захист водоймищ від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин і гризунів. Під час перебування у заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, при догляді за хворою худобою слід особливо ретельно дотримуватись особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, одягати рукавиці. Це стосується і працівників боєнь та м’ясокомбінатів. Не можна вживати не кип’ячену воду з рік, ставків, озер для пиття, миття посуду, фруктів, овочів. Не слід купатися в забруднених водоймах. Необхідно також знищувати щурів та мишей. Захищати від гризунів продовольчі склади, комори, житло, інші об’єкти. Харчові відходи слід збирати в герметично закриті місткості. Виконання всіх зазначених заходів дає змогу запобігти захворюванню на лептоспіроз. Але, якщо біда все-таки сталась необхідно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста, й у жодному разі не займатися самолікуванням, тому що спочатку настає тимчасове покращення, а потім хвороба перебігає дуже важко і може призвести до смерті.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору