Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Безпритульні тварини у Болехові: влада прийняла програму, але не виконує

У Болехові проблема через безпритульних собак

У Болехові зовсім не вирішують проблему з безпритульними тваринами. Їх стає більше, собаки кусають людей. А місцева влада за рік навіть не спромоглася використати кошти, які були закладені у бюджеті на ці потреби.

Розповідає Інформатор.

Йдеться про Програму запобігання бездомного утримання та розмноження бродячих тварин на території Болехівської міської ради на 2023-2025 роки, якою на поточний рік було передбачено 100 тисяч гривень. Серед заходів програми — стерилізація бродячих тварин та лікування хворих, а також просвітницька робота.

Програма не виконується, каже місцева мешканка Тетяна Ориник. Вона зареєструвала петицію з вимогою до місцевої влади взятися за виконання програми і забезпечити прозорість самої роботи та звітування.

“Ми, жителі Болехівської територіальної громади, з обуренням стурбовані загостренням проблеми безпритульних собак у нашій громаді, яка призводить до частіших випадків нападів на людей, включаючи випадки кусань. Розуміємо, що ця ситуація вимагає негайних та ефективних заходів для захисту громади від потенційних небезпек”, — йдеться у тексті петиції.

Зазначається також, що наразі немає жодних даних щодо кількості безпритульних тварин у Болехівській громаді і проведених стерилізацій.

“Вимагаємо від виконавчої влади Болехівської міської ради негайного виконання усіх завдань та заходів Програми, прийнятої в грудні 2022 року, з метою запобігання бездомного утримання та розмноження бродячих тварин”, — йдеться у першій вимозі.

Також авторка петиції пропонує, щоб на офіційному сайті Болехівської міської ради у наступні роки щоквартально звітували перед громадою про виконання програми.

У коментарі Інформатору Тетяна Ориник додала, що саме вона торік й ініціювала відповідну програму.

“У нас немає спеціально облаштованого притулку для тварин, хіба що небайдужі люди за власні кошти підгодовують та підліковують тварин, у тому числі — й стерилізують. Але цього замало, щоб вирішити проблему”, — каже жінка.

За її словами, собак стає дедалі більше, вони безконтрольно розмножуються і, на жаль, є випадки, коли кусають людей.

“Собака покусала ученицю Гузіївського ліцею, яка приїхала до міського ліцею на олімпіаду. Про цей випадок мені повідомили вчителі.  І хоча та собака була вакцинованою, я все ж вирішила написати петицію”, — пояснює ініціаторка.

Що кажуть про цю ситуацію у міській раді Болехова, незабаром розповімо. А наразі нагадуємо, що петиція є одним із інструментів електронної демократії. Щоб її було передано на розгляд, необхідно зібрати 230 підписів. Голосування триватиме ще 56 днів. А проголосувати можна тут.

До теми:

“Хто, як не ми?” | Репортаж про калуський притулок “Дім Сірка”

 

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору