Влітку хочеться салатів та овочів, а взимку — печива й інших калорійних страв. Помічали таке?
Інформатор, посилаючись на МОЗ, пояснює, що ж перемикає організм в режим зимової жаги до солодкого.
Потяг на жирну і солодку їжу взимку, то передусім наша еволюційна прошивка — голод був реальною загрозою зовсім донедавна, кажуть у профільному міністерстві. А відтак додають і кілька інших причин.
Світло
Восени та взимку світловий день скорочується і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР). Тоді наш організм намагається компенсувати цей стан їжею з високим вмістом вуглеводів та цукру. Окрім цього, на біохімічному рівні солодке бадьорить мозок.
Тепло
Окрім світла, нам не вистачає тепла. Тут на допомогу організму приходить харчовий термогенез – процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Тут не обов’язково їсти саме солодку їжу — найбільший ефект має білкова їжа.
“У комбінації ці 2 основних фактори дають нам бажання їсти більше і їсти солодке!” — йдеться у роз’ясненнях.
Щоб зменшити потяг до солодощів:
- не пропускайте повноцінні прийоми їжі – коли ми не голодні, встояти перед бажанням їсти солодке трохи простіше, ніж коли шлунок порожній;
- будуйте раціон довкола рослинної та білкової їжі – це сприятиме добробуту кишкової мікробіоти (і нашому, як наслідок) і дасть достатньо енергії.
- гуляйте та займайтесь спортом, щоб зігрітися іншими шляхами;
- відчуваєте потяг до солодкого – спробуйте спочатку поприсідати (або іншу рухову активність). Це трохи мобілізує власні запаси глюкози;
- повноцінно відпочивайте, а ще краще раніше лягайте спати, пізніше вставайте. Виспаний мозок меншою мірою прагне солодкої і жирної їжі та краще піддається вольовому контролю з боку лобної кори півкуль;
- відчуваєте, що це не просто потяг до солодкого, а вам не вистачає сил та бажання на прості побутові активності? Зверніться по допомогу до психолога, адже САР може значно погіршувати якість життя.
Читайте також —
Що робити, щоб через відключення електрики їжа у холодильнику не псувалася? | Поради
Тетяна Кіндюх
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08