Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Є норми, які суперечать Конституції”, — омбудсмен прокоментував законопроєкт про мобілізацію

"Є норми, які суперечать Конституції", — омбудсмен прокоментував законопроєкт про мобілізацію

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував запропонований урядом законопроєкт. Каже, він містить норми, що суперечать Конституції України. Мова про низку обмежень, передбачених у законопроєкті щодо осіб, які ухиляються від мобілізації. Про це він повідомив в ефірі національного телемарафону “Єдині новини UAразом”.

Пише Інформатор, покликаючись на всеукраїнську редакцію Інформатора.

“Я завжди ставлюся до всіх процесів, які відбуваються на території нашої держави і не тільки, виключно через національне і міжнародне законодавство. У цьому законопроєкті, на мій погляд, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо буду про це писати, коли цей законопроєкт зайде офіційно на погодження до мене”, — поділився Лубінець.

Каже,  це може статись не на етапі підготовки на рівні Кабміну, а на етапі підготовки до розгляду в комітети. Тоді він скаже про свої заперечення.

“Це, я так розумію, відбуватиметься не на етапі підготовки на рівні Кабміну (Кабмін уже подав), а на етапі підготовки до розгляду в комітеті… Саме тому я чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене: ми (офіс омбудсмена – ред.) ретельно його вивчатимемо і я робитиму свої заперечення”, — пояснив омбудсмен.

З чим не згоден Дмитро Лубінець?

Мова про низку обмежень, передбачених у законопроєкті щодо осіб, які ухиляються від мобілізації. Зокрема: заборона на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів.

Читайте також: Карати чи ні? — Залужний про обмеження військовозобов’язаних у законопроєкті про мобілізацію

“Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції. Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені нескінченно”, — пояснив Лубінець.

Він боїться, що воюючи з рф, Україна може перетворитись на щось схоже — тоді не діятимуть “ні закони, ні норми, а Конституція перетвориться просто на папірець”.

“З одного боку, ми захищаємо нашу державу, захищаємо всіх громадян, ми воюємо проти російської федерації. Але ми не можемо дійти до того самого стану, що воюючи проти російської федерації, перетворимося на щось, схоже на російську федерацію, коли в нас не діятимуть ні закони, ні норми”, — додав Лубінець.

До теми: Ситуація на фронті, ротація та демобілізація — про що говорив Валерій Залужний на брифінгу?

Залужний про електронні повістки: пропозиція — не наша, але люди дуже потрібні

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору