Інформатор Калуш

ДОЛИНА

З другої спроби. У Долині затвердили бюджет громади на 2024 рік

З другої спроби. У Долині затвердили бюджет громади на 2024 рік

У Долині для затвердження бюджету депутатам довелося збиратися на позачергову сесію. Через обмежені доходи, які прогнозують у наступному році, не могли зійтися і на видатках. 

Детальніше розповідає Інформатор.

Доходи бюджету громади визначено в сумі 666 млн 527 тис 900 гривень, у тому числі доходи загального фонду 464 млн 616 тис 200 грн та доходи спеціального фонду — 7 млн 258 тис 600 гривень.

Основними бюджетоутворюючими джерелами доходів загального фонду залишаються чотири основні податки, повідомила під час засідання сесії начальниця фінансового управління Світлана Демченко. Це — податок з доходів фізичних осіб, земельні податки (плата за землю та орендна плата за землю), рентні платежі за використання інших природних ресурсів і єдиний податок.

Видатки бюджету — 666 млн 527 тис 900 гривень, у тому числі видатки загального фонду 630 млн 418 тис 100 грн та видатки спеціального фонду — 33 млн 529 тис 700 грн.

По галузях найбільші видатки, відповідно до проекту бюджету, — на освіту (60%). На охорону здоров’я та соціальний захист — менш як по 3%. Більше — на культуру та мистецтво (під 6%), які в основному мають бути спрямовані на заробітну плату й енергоносії. Але і на проведення культурно-мистецьких заходів у Долині заклали 899 тис гривень. На фізичну культуру і спорт — майже 24 млн гривень (4% орієнтовно). Обсяг видатків на благоустрій населених пунктів складає понад 70 млн гривень. Це, каже фінансистка, на рівні поточного року. По державному управлінню була запропонована сума для утримання структурних підрозділів міської ради та апарату міської ради в сумі 83 млн 426 тис гривень (приблизно 14%).

“Бюджет непростий на цей рік, — зазначив голова громади Іван Дирів. Потреби приблизно на 200 мільйонів перевищували наші можливості, тому довелося зводити баланс. Ми, на жаль, недоотримаємо платежів у вигляді дотації  вирівнювання (11,7 млн гривень), а також військового ПДФО. Зменшилися платежі від “Укрнафти”. Тому сумарно десь 31 млн гривень ми недоотримаємо”.

За словами голови громади, щоб збалансувати бюджет, зробили кілька непопулярних кроків: зменшили зарплату всім на 15%, позакладали енергоносії не на увесь рік, де це було можливо. У бюджеті немає видатків на програму соцекономрозвитку, якою у поточному році мали змогу частково розпоряджатися депутати Долинської ради.

Перед сесійним засіданням депутати пропонували закласти в бюджеті 10 млн гривень на підтримку ЗСУ і збільшити розмір матеріальної допомоги, яка може бути надана жителям громади, що в розрізі відповідної програми потребує додаткового мільйона гривень. Іван Дирів запропонував гроші на ЗСУ зняти із зарплат, а коли впродовж року на них не вистачатиме, то це можна буде покрити за рахунок коштів так званого вільного залишку.

Депутати міської ради активно включилися в обговорення. Відтак були пропозиції і щодо ремонту доріг, і щодо оптимізації закладів освіти. З залу звучала також пропозиція віддати на військових не 10, а 30 мільйонів гривень… А ще — призупинити з нового року спеціальну виплату мобілізованим працівникам міської ради (а це 3 млн гривень загалом) та спрямувати ці кошти на потреби ЗСУ.

Перед голосуванням депутати Долинської міської ради сходили на 15-хвилинну перерву, а відтак оголосили ще кілька поправок до бюджету. Але у підсумку — проект бюджету не підтримали.

Тож, через кілька днів депутатський корпус зібрався на позачергову сесію знову. Міський голова повідомив, що вже досягнуто консенсусу: переглянуто програми, зроблено певні поступки одні одним. У доопрацьованому проекті рішення, повідомила Світлана Демченко, враховано видатки в розмірі 1,7 млн гривень на виплати матеріальних допомог жителям громади та збільшено видатки на підтримку ЗСУ до 11 млн гривень. У підсумку — 25 “за”: бюджет прийнято.

Нагадаємо, у Калуші вже також прийнято бюджет на 2024 рік. Як і прогнозувалося, головний фінансовий документ громади — дуже скромний: більшість видатків поглинуть захищені статті (зарплати, енергоносії тощо). Депутати обговорили ймовірність спрямування коштів зі свого фонду на підтримку ЗСУ. Активісти запропонували скасувати надбавки посадовцям міської ради та виконкому.

Читайте також — Зарплата мера Калуша довела до істерики секретаря ради і депутатку

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору