Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Затвердження бюджету у Калуші: гроші шукали-шукали, але не знайшли

Бюджет-2024 прийнято в Калуші

У Калуші затвердили бюджет громади на 2024 рік. Як і прогнозувалося, головний фінансовий документ громади — дуже скромний: більшість видатків поглинуть захищені статті (зарплати, енергоносії тощо). Депутати обговорили ймовірність спрямування коштів зі свого фонду на підтримку ЗСУ. Активісти запропонували скасувати надбавки посадовцям міської ради та виконкому.

що в результаті прийняли, детальніше розповідає Інформатор.

Доходи бюджету громади визначено в сумі 907 млн 584 тис 130 гривень, у тому числі доходи загального фонду 859 млн 850 тис 100 грн та доходи спеціального фонду — 47 млн 734 тис 30 гривень (у тому числі — бюджет розвитку 29 млн 889 тис 340 гривень).

Видатки бюджету — 907 млн 584 тис 130 гривень, у тому числі видатки загального фонду 855 млн 451 тис 366 грн та видатки спеціального фонду — 52 млн 132 тис 764 грн. Профіцит за загальним фондом бюджету складає 4 млн 398 тис 734 грн. Дефіцит за спеціальним фондом — таку ж суму.

Детально з бюджетом Калуської громади можна буде ознайомитися на сайті міської ради після його опублікування.

“У загальному можу сказати, що ріст надходжень загального фонду бюджету у 2024 році складає тільки 1% до очікуваного виконання 2023 року. Цей мінімальний приріст надходжень пояснюється змінами до бюджетного законодавства, які відбулися з 1 жовтня 2023 року і пов’язані з вилученням із місцевих бюджетів так званого військового ПДФО, яке складало близько 10% всіх доходів загального фонду 2023 року. А саме: ми отримали в цьому році 64 млн 781 тис грн”, —пояснила начальниця фінансового управління міської ради Леся Поташник.

За її словами, по надходженнях до спеціального фонду бюджету планується ріст на рівні 21%.

Прогнозуючи видатки бюджету, було враховано відповідні соціальні стандарти, в тому числі — ріст мінімальної заробітної плати (з 1 січня вона в Україні становитиме 7100 грн, а з 1 квітня — 8000 грн.).

“В структурі видатків загального фонду найбільшу питому вагу складають видатки на оплату праці працівників бюджетних установ — 59,8% від загальної цифри”, — додала фінансистка.

Ще приблизно 9% піде на видатки на енергоносії й комунальні послуги, близько 3% — на харчування і медикаменти.

По галузях видатки розподілені так: на освіту — 54%, житлово-комунальне господарство — 12%, державне управління — 10%, охорону здоров’я і соціальний захист — по 6%, культуру та економічну діяльність — по 4%, спорт — 3%, іншу діяльність — 1%.

З пропозиціями до бюджету виступили депутати, які мали зауваження, а також активісти з числа громади, які також були присутні на сесії. Депутатка Ольга Сікора, зокрема, озвучила побажання, щоб у Калуші розглянути можливість скасування так званих пільгових автобусних рейсів. За її словами, у громадському транспорті пенсіонери можуть їздити безкоштовно на загальних засадах, а 6 мільйонів гривень, які виділяють як компенсацію за пільгові рейси перевізникам, можна спрямувати на інші потреби.

Галина Матківська просила вишукати кошти в бюджеті на фінансування будівництва школи у селі Боднарів. На попередній сесії депутатка вже озвучувала це питання. Олег Нижник цікавився, скільки в рік передбачено на оплату праці одного заступника міського голови та говорив, що скорочення двох заступників дасть непогану економію бюджету. За його словами, у міській раді — роздуті штати. Він повідомив, що не буде голосувати за цей бюджет, бо його треба переглядати.

Депутат Василь Вагілевич, у свою чергу, запропонував спрямувати кошти так званого депутатського фонду на потреби військових. Йдеться нагадаємо, про суму коштів, яку щорічно передбачають у бюджеті у рівній сумі кожному депутату. Використовують їх, переважно, на матеріальні допомоги мешканцям, які звертаються до депутатів у складних життєвих обставинах чи за станом здоров’я.

“Я вже два роки прошу. Там під 3 млн гривень загалом”, — зазначив депутат.

Щодо цього розгорілася жвава дискусія. Одні — підтримували, інші — пропонували розглянути це питання у січні, бо воно потребує опрацювання.

Від ініціативної групи виступив калушанин Іван Качмар. Він зокрема акцентував, що на підтримку ТРО у 2024 році передбачено 6 млн гривень. Це — мізерні кошти.

“Це не є та сума, з якою ми можемо гідно подивитися військовим у вічі. Шукайте, звідки ви можете взяти, щоб було більше”, — зазначив він.

Відтак озвучив пропозицію ініціативної групи — зменшити працівникам виконкому та структурних підрозділів міської ради надбавку за виконання надважливої роботи вдвічі. Виплачувати матеріальну допомогу тільки на оздоровлення. А зекономлені кошти в сумі 11,6 млн гривень направити на діяльність ТРО.

Також Іван Качмар просив на початку 2024 року виділити 5 млн грн на дрони і протидронові засоби. Де взяти гроші? Порадив депутатам шукати, бо це їхнє завдання, зазначив він.

З засідання стало відомо, що на січневій сесії депутати Калуської міської ради мають намір прийняти програму, відповідно до якої зможуть фінансувати потреби захисників з громади, які несуть службу у різних підрозділах (досі можна було закривати потреби лише Калуської ТРО та запити військових частин). Тоді ж повернуться і до питання депутатського фонду. А за бюджет у запропонованій редакції депутатський корпус проголосував.

Читайте також інші новини з сесійного засідання:

Зарплата мера Калуша довела до істерики секретаря ради і депутатку

Калушани розповіли владі, де можна зекономити | ВІДЕО

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору