Інформатор Калуш

ВЛАДА

6 загроз від “Карпатнафтохіму” | Чи готовий Калуш до можливої біди?

6 загроз від "Карпатнафтохіму" | Чи готовий Калуш до можливої біди?

Після вимкнення “Карпатнафтохіму” на території регіону можуть бути повені, хімічна загроза, зупинка водо- та газопостачання та вимкнення каналізацій. 

Про це ексклюзивно розповів Інформатору мер Калуша Андрій Найда.

Чи готується місто до можливого вимкнення водопостачання?

“Що стосується питань біотуалетів, альтернативного забезпечення води, то це, чесно кажучи, дитяче питання. За день/два/тиждень це все вирішується, але потрібно чітко розуміти, що, якщо протягом трьох-чотирьох днів на “Карпатнафтохім” не подається електроенергія, в тому числі — на очисні споруди, то це відкриває декілька загроз місцевого та регіонального рівня”.

Загалом Андрій Найда назвав шість загроз, які можуть чекати на нас, якщо підприємство таки залишиться без електропостачання:

Проблема перша — Загроза діяльності очисних споруд

“Технологічний процес на очисних проходить так, що постійно відбувається аерація певних стоків. Якщо її нема, то гинуть бактерії, які забезпечують ліквідацію певних негативних чинників серед тих стоків”.

За словами мера, відновити діяльність очисних після такого випадку в найближчі пів року/рік буде неможливо. Потрібно буде залучати значні суми, щоб відновити усю мікрофлору.

Раніше ми писали, що будівництво нових очисних споруд може коштувати понад мільярд гривень. Якщо таких коштів громаді не давали до війни, то зараз тим паче їх немає.

Проблема друга — Вимкнення ТЕЦ

“Якщо не буде подаватися вода на ТЕЦ, яка йде з цеху водопостачання каналізацій ТОВ “Карпатнафтохім”, то станція відразу автоматично припинить діяльність. Через це в мережі пропаде орієнтовно 30 мегаватів електроенергії, місто не буде знеструмлене, але це створить колапс у громаді. Уявіть, що таке 30 мегаватів електроенергії в період дефіциту з настанням холодів”.

Раніше керівниця Калуської ТЕЦ Олександра Якубишин повідомляла, що вони несуть додаткове навантаження через електропостачання “Карпатнафтохіму”:

“Якщо ми не виконаємо команду і їх не знеструмимо, то буквально три дні й ТЕЦ припинить свою діяльність. Якщо ж знеструмимо, то за годину Калуш залишиться без тепла”.

Проблема третя — Хімічна загроза для населення

На підприємстві зберігаються хімічні речовини, котрі при знеструмленні процесів на виробництві можуть піти в атмосферу.

“Наприклад, зупиняється компресор в одному з цехів, який забезпечує охолодження небезпечного газу — етилену. Відповідно він почне випаровуватись та попаде в атмосферу. А це вже становитиме хімічну загрозу для населення.

Також при зупинці повітряного компресора цеху розділення повітря, який забезпечує пневматичні системи, не працюватимуть деякі системи. Через цю зупинку також є загроза викиду певних негативних шкідливих речовин в атмосферу й навколишнє середовище”.

Проблема четверта — Загроза затоплень сіл регіону в масштабі 2020 року

Річ у тім, що вище села Сваричів на річці Чечва знаходиться 10-метрова дамба та утворене нею Чечвинське водосховище. Шлюзи, які регулюють воду, підключені до електросітки ТОВ “Карпатнафтохім”. У разі їх вимкнень сильні паводки можуть створити ситуацію 2020 року, коли затопило більшість міст та сіл Калуського району.

“У 2020 році через це вже були потопи. Тоді регулювали рівень води й поступово відкривали шлюзи, але попри це ближні села сильно підтопило. Якщо зараз будуть схожі дощі, то ми навіть можемо мати масштабнішу ситуацію. Зараз це не критично, але наприкінці зими та навесні загроза буде більшою”.

Проблема пʼята — Зупинка газопостачання ближніх сіл

За словами мера, всі газорегуляторні пункти у селах, котрі знаходяться поблизу “Карпатнафтохіму”, підключені до електросітки підприємства. В разі вимкнення електропостачання села залишаться без газу.

Проблема шоста — Зупинка промислових підприємств Калуша

Через вимкнення каналізаційних комунікацій, газопостачання, опалення та браку електроенергії в умовах її дефіциту існує загроза зупинки виробництв на території міста.

“Якщо таке станеться, то багато людей залишаться без роботи й настане соціальний вибух — всі почнуть виїжджати. Додатково усі ці фактори перетворять Калуш на депресивне місто. Ми є тилова громада, тому маємо забезпечувати розвиток економіки в державі”.

Чи стосується можливе вимкнення з непроплатами “Калуської енергетичної компанії” за очистку стоків?

“Відповідно до чинного законодавства, ми маємо оплачувати усі стоки, які підходять на “Карпатнафтохім”. Коли місто розросталось, будувалась тільки одна робоча труба, котрою стікають дощові та фекальні стоки. Тобто все йде на очистку на підприємство. У відповідності “КЕК” має виплачувати за стоки жителів, котрі вкладені у тарифи, та за дощові стоки”

Андрій Найда також додає, що сума за такі послуги коливається від половини до мільйона гривень.

“Для того, щоб підприємство більш-менш підтримувало свою діяльність, орієнтовно потрібно 1,5 мільйона доларів на місяць. Очистка стоків не є їх основною діяльністю, котра повністю забезпечує роботу”

Чому Калуш так залежить від приватного підприємства?

“Коли місто будувалося, паралельно будувалось й виробництво. Це є великі промислові очисні, які обʼєднані в один комплекс. Не можна розділити фекальні й дощові стоки від тих, що йдуть з підприємства (кислотно-лужних мінеральних та органічних). Щоб розуміти саму проблематику, потрібно там побувати. Коли ми розмовляли з “Укренерго”, ми три години їм це пояснювали. Це є питання на рівні держави”.

Зараз ТОВ “Карпатнафтохім” зупинив діяльність через те, що його кінцевими бенефіціарами виявились люди, повʼязані з росією. Півтора року йдуть слідчі дії. Якщо інформація про це підтвердиться, то АРМА повинна буде призначити управляючу компанію, яка зможе відновити виробництво.

Який подальший алгоритм розв’язання проблеми?

“Зараз точково проблема вирішиться, знайдемо варіант, щоб електроенергія йшла, але це не вихід з ситуації. Повним вирішенням є відновлення роботи підприємства, інакше втратяться кадри, можливість закупки додаткових реагентів…”

Мер ділиться, що вже направлений запит на РНБО. Саме ця структура має займатись повним розв’язанням проблеми.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору