Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У планах — відправляти 100 дронів на місяць. У Долині волонтери налагодили виробництво безпілотників

У планах — відправляти 100 дронів на місяць. У Долині волонтери налагодили виробництво безпілотників

Декілька тижнів тому волонтери пройшли курс “Народний дрон”. Відтоді зібрали вісім безпілотників. У планах волонтерів — надсилати на передову 100 дронів упродовж місяця.

Пише Інформатор, покликаючись на Суспільне.

Збирати FPV-дрони почали троє людей. Вони прослухали лекції та подивилися відеоуроки, які пропонує проєкт “Народний дрон”. Згодом до них долучилися й інші небайдужі: вони зголосилися збирати БпЛА або ж донатити на закупівлю деталей.

Зараз дрони збирають восьмеро волонтерів — із Долинської, Вигодської та Болехівської громад.

“Ми сидимо тут до 23:00, до опівночі. А приходимо о 17:00-18:00, після роботи. В нас є люди, які працюють на СТО, є програмісти, підприємці. Тут складного нічого немає. Просто треба мати бажання та вмілі руки”, — поділився волонтер Назар Гайдук.

Дальність польоту дронів — до 12 кілометрів. Також вони можуть підняти кілограм вибухівки. Для того, щоб зібрати такий дрон — потрібно пів дня. А собівартість такого безпілотника — 12 тисяч гривень. Зі слів волонтерів, таким чином вдається економити від чотирьох до п’яти тисяч гривень.

У планах — відправляти 100 дронів на місяць. У Долині волонтери налагодили виробництво безпілотників

“Ми можемо розглядати два варіанти. Або ми відкриємо великий збір на 150 тисяч гривень заради одного дрона, або на 150 тисяч купимо деталей на 10 дронів-камікадзе, які будуть, на нашу думку, набагато кращою бойовою одиницею, що зможе завдати більше шкоди ворогу”, — розповідає співзасновник громадської організації “Карпатська агенція розвитку” Володимир Луцький.

Самі деталі для дронів волонтери закуповують у різних постачальників в Україні та на закордонних сайтах. А які запчастини потрібно замовити — запитують у військових. Назар Гайдук каже, що вони дають чіткі завдання волонтерам: які деталі чи акумулятори потрібно закупити, чи якою має бути вантажопідйомність безпілотників.

“Вісім готових БпЛА поїдуть на передову в 42 бригаду ударних дронів. Наш земляк воює зараз, він є командиром цього взводу, і ці дрони ми передаємо безпосередньо йому”, — додає Назар Гайдук.

Саме виробництво дронів налагодили у невеликому офісному приміщенні. Кожен з волонтерів відповідальний за конкретний етап роботи.

У планах — відправляти 100 дронів на місяць. У Долині волонтери налагодили виробництво безпілотників

“Ми збираємо їх у декілька етапів. Перші два столи — це етап збори самого каркаса. Потім наші компаньйони збирають плати, паяють їх. На третьому етапі плати лакуються і готуються до тестування”, — пояснив Назар Гайдук.

Іван Козлов каже, що у цьому проєкті він — технічний ментор. Попри те, що він займається збором безпілотників, він ще й навчає новачків у цій справі.

“Все дуже просто. Ми беремо по інструкції та паяємо. Це — як збирати LEGO, тільки з паяльником. Багато людей просто бояться почати. Треба тільки запчастини та бажання”, — каже Іван Козлов.

Після збору безпілотники налаштовують та тестують. Волонтери перевіряють двигуни та чи правильно спаяли деталі.

“Коли дрони перевірені, ми відправляємо їх військовим на передову, і вони вже програмують їх до своїх потреб й тестують на своєму програмному забезпеченні”, — додає Назар Гайдук.

Каже, охочих збирати БпЛА для військових не бракує — найбільше волонтерам потрібні гроші. Зараз хочуть налагодити процес так, щоб на виробництво одного дрона йшли 1-2 години й загалом впродовж місяця відправляти на передову 100 безпілотників.

“Сьогодення показує, що краще воїнам бути десь далі від першої лінії й працювати з цими дронами, щоб знищувати ворога. Це — набагато ефективніше, дешевше. І враховуючи собівартість дрона, і те, скільки він може забрати техніки ворога або живої сили, це — досить правильно, щоб такі речі робити. За цим майбутнє!” — підсумовує Назар Гайдук.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору