Інформатор Калуш

ГРОШІ

У Калуші міському голові запропонували відмовитись від премій

Про премії у міській раді

Депутати міської ради додали майже 10 мільйонів гривень на зарплати працівників виконавчого комітету та управлінь міської ради. І це — лише на перший квартал року. Представники громадськості як альтернативу запропонували міському голові відмовитися від премій на час воєнного стану. А посадовці міської ради розповіли, скільки насправді заробляють.

Детальніше про прийняття рішення та аргументи сторін розповідає Інформатор.

З пропозицією до міського голови щодо відмови від премій ще на початку сесійного засідання звернулася представниця ініціативної групи, яка назвалася Тетяною. Вона від імені групи активістів запропонувала скасувати рішення міської ради від 21.12.2023 року в частині призначення надбавки і премії міському голові, а також рішення виконкому від 24.11 2023 щодо встановлення тарифів на водопостачання.

“На перший квартал — майже 10 мільйонів ви плануєте виділити на премії. На рік це буде 40 мільйонів… Люди будуть вам тільки дякувати, якщо ви відмовитеся хоча би від частини премій… Совість має вам підказати, що робити в даній ситуації”, — зазначила калушанка, додавши, що слід також заборонити міській раді спрямовувати вільний залишок коштів на преміальні виплати, а спрямувати їх на потреби ЗСУ.

До слова, кошти вільного залишку цьогоріч можна спрямовувати виключно на допомогу ЗСУ або захищені статті видатків: заробітну плату, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, забезпечення продуктами харчування.

За словами активістки, ініціативна група підготували проекти відповідних рішень, які просить внести на розгляд сесії.

Міський голова Андрій Найда, посилаючись на Регламент міської ради, повідомив, що внести запропоновані проекти на розгляд сесії, не можуть. Але запропонував дочекатися обговорення внесення змін до бюджету, адже саме у цьому питанні мало йтися про виділення додаткових коштів на заробітні плати посадовцям.

У часі це зайняло близько двох годин. Ініціативна група дочекалася. Але повторно зі своїми пропозиціями уже не виступила.

Депутати без обговорень погодили спрямувати 9 мільйонів 843 тисячі 293 гривні на виплату заробітної плати, яка була незабезпечена при формуванні бюджету на 2024 рік. Джерело фінансування — частина вільного залишку коштів загального фонду, який склався на 1 січня.

Нагадаємо, що на цій же сесії 10 мільйонів гривень із того ж вільного залишку було спрямовано на підтримку ЗСУ.

Детальніше — у статті У Калуші знайшли 11,5 мільйонів гривень на ЗСУ.

Але посадовці міської ради до питання премій, вочевидь, готувалися. Відтак почали аргументувати, чому премії — важливі.

“Насправді говорю не за себе, а за управління, яке очолюю. На сьогодні звичайний спеціаліст, на яких тримається вся міська рада, отримує з цією премією у 50% 12 тисяч гривень. І це — з вислугами, стажем, рангом і так далі… Якщо премії взагалі забрати, то спеціаліст буде отримувати 8100 гривень. Скажіть, чи людина, яка хоче жити і утримувати сім’ю, може прожити за такі гроші?” — зазначив начальник управління земельних відносин Володимир Мельник.

Начальниця загального відділу виконкому Олена Буждиган зазначила, що посадовий оклад у головних спеціалістів її відділу — 5500 гривень, а у діловодів — 4300.

“Крім того, для наших працівників є ряд заборон. Наприклад, виїзд закордон з метою підзаробітку є неможливим, тому що нам забороняє закон. Зайняття підприємницькою діяльністю чи будь-якою іншою діяльністю нам також заборонено. Тобто ми отримуємо лише ці гроші. Це наш єдиний дохід. У нас переважно жінки працюють, багато хто по дві вищі освіти має і справді знає свою роботу. Ми працюємо на совість і працюємо на громаду. А ця премія стала для нас уже не стимулюючою, а необхідністю для виживання”, — зазначила вона.

Директорка територіального центру соціального обслуговування Надія Рим також висловилася:

“У мене 47 штатних одиниць. Це — 49 осіб. Із них — 4 працівники тільки мають оклад, вищий за мінімальний. Надбавкою за складність і напруженість у роботі, яка коливається від 15 до 50 відсотків, я дещо збільшила зарплати людям. Але навіть після цього у мене залишилося 13 працівників, які не мають мінімальної зарплати. А робота наших соціальних працівників — це важке психологічне і моральне навантаження. Переважно наші підопічні є людьми похилого віку, з когнітивними порушеннями, з деменцією… І мої працівники щодня з ними працюють”.

За словами міського голови, бюджетники є одними з основних платників військового збору: з 41 мільйона гривень, сплачених у 2023 році як 1,5% від заробітних плат, — понад 11 мільйонів були саме від органів місцевого самоврядування. Це, вважає Андрій Найда, надпотужна підтримка для військових.

“Багато в кого складається думка, що 50-60% премій, це захмарні суми. Ні. Цими преміями можна дотягнути до рівня середньої”, — резюмував глава громади.

Нагадаємо, у Калуші вирішили: депутатський фонд — на потреби ЗСУ. Але не увесь.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору