Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Спалите суху траву на полях — лисиць у селах побільшає

Спалите суху тарву на полях — лисиць у селах побільшає

Весна несе не лише теплу погоду, а й проблему: незабаром власники ділянок розпочнуть спалювати сухостій. І — вбиватимуть зайців. куріпок та іншу дрібну дичину.

Ділиться Інформатор.

Про це сьогодні зі старостами сіл Калуської громади говорив керівник районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Василь Гринів. Він наголошує: якщо дати спалити суху траву на полях та інших ділянках, то це дасть можливість розгулятися лисицям.

“Лис не загине у вогні. Але загинуть зайці, їжаки, фазани і перепілки… Це найбільша наша біда, бо ми самі собі шкодимо”, — зазначив він.

В контексті того, що в селах Калущини і так розгулюють лисиці, а відстрілювати їх в умовах воєнного стану фактично заборонено, це питання набирає ще більшої ваги.

З проханням до людей не провокувати пожежі в екосистемах, щоразу звертаються і рятувальники. Пам’ятаймо, що навіть невелике загорання при сухій та вітряній погоді може стати причиною масштабної пожежі. До того ж — це шкодить не лише навколишньому середовищу, але й людям.

Нагадаємо, що в березні 2022 року Верховна Рада посилила відповідальність за підпали в умовах воєнного стану. Навмисні підпали, зокрема сухої рослинності, тепер вважаються злочином проти основ національної безпеки (стаття 113 Кримінального кодексу “Диверсія”). Паліям трави може загрожувати позбавлення волі строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Паліям трави можуть загрожувати і штрафи:

  • ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення — За спалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях у населених пунктах: від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів (3 060 – 6 120 грн) – для громадян; від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів (15 300 – 21 420 грн) – для посадових осіб.
  • ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення — За ті ж дії на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду: від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів (6 120 – 12 240 грн) – для громадян; від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів (21 420 – 30 600 грн) – для посадових осіб.
  •  ст. 245 Кримінального кодексу України — За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, стерні, сухих трав, рослинності на землях сільськогосподарського призначення загрожує: штраф від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91 800 – 153 000 грн); або обмеження волі на строк від 2 до 5 років; або позбавлення волі на той самий строк.
  •  ст. 245 Кримінального кодексу України — За такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин чи інші тяжкі наслідки, палія можуть відправити до в’язниці на строк від 5 до 10 років.

До темиУ Калуші на лисиць скаржаться у шести старостинських округах

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору