Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Мешканці Долини хочуть зупинити будівництво градирні. Депутати не знають, коли дали на це дозвіл

У Долині громада вимагає зупинити будівництво градирні

У Долині почали будувати соляну градирню. Представники громади обурюються та вимагають, щоб мерія негайно зупинила ці роботи, а депутати міської ради заявили, що не погоджували фінансування проєкту. 

Про це йшлося на сесії Долинської міської ради, після якої люди розпочали вуличну акцію протесту, повідомляє Інформатор.

Будівництво соляної градирні в Долині розпочалося цього тижня. Місцеві кажуть що на місце позаду кінотеатру на вулиці Грушевського, де починається будова, вже завезли труби і встановили паркан.

Йдеться, нагадаємо, про споруду, яку місцева влада називає об’єктом реабілітації. Скільки вона достеменно коштує невідомо, бо закупівлю провели на великий комплекс робіт, у якому градирня є лише одним із елементів. Загальна сума договору — понад 4 мільйони гривень.


Початок будівництва градирні відверто обурив не лише громадськість, а і депутатів Долинської міської ради. Деякі з них публічно заявили, що не погоджували фінансування цього проєкту.

“Міські депутати при голосуванні за бюджет цього року не голосували за те, щоб кошти виділялися на будівництво градирні. В нас була дискусія на нараді і ми переконували вас (звертається до  міського голови Івана Диріва. — Авт.) не починати ці роботи. Ви бачили, яке збурення було народу, коли тільки дізналися про те, що має будуватися цей об’єкт. Ми всі розуміємо, що нам потрібні інвестиції у Долині і потрібно розвиватися. Але ми не можемо в час війни, коли тотально не вистачає грошей на армію, виділяти гроші на такий об’єкт, який не є першочерговим зараз у нашому місті”, — зазначив депутат Максим Новосельський, додавши, що не розуміє, хто за це голосував і в якій програмі “захований” цей проєкт.

“Візьміть рішення про бюджет, візьміть програми і читайте. Там чорним по білому усе написано. Те, що ви не вмієте читати, вибачайте, я тут вам не доктор”, — відповів Іван Дирів.

Далі у дискусію включилися представники громадськості. Зокрема місцева волонтерка припустила, що градирня — це “чергова діра для списування грошей”.

“Для чого ви це робите? Ми вам не дозволимо!.. Зупиніть це розкрадання грошей бюджетних і ці всі гроші негайно потрібно виділити на потреби ЗСУ”, — заявила вона.

Жінка додала, що зареєструвала три звернення щодо допомоги військовим. Їм прямо зараз потрібні екскаватор, мавіки і дрони-камікадзе.

“Якраз оцих грошей стане, аби задовільнити ці листи”, — наголосила мешканка Долини.

“Чому ви очі ховаєте? Дивіться мені в очі і скажіть, будь ласка, хто вам дав ці повноваження? Де було запитано громаду, чи нам ця солярня потрібна? Зараз вона нам не потрібна! Зробіть голосування в інтернеті, нехай кожен скаже своє слово”, — додала вона за мить.

Далі виступали інші учасники засідання, зокрема, депутати таки намагалися знайти мільйони на градирню у затвердженому бюджеті, рахували дні, за які дивом встигли провести закупівлю на межі 2023 і 2024 років, ставлячи таким чином під сумнів законність укладеного договору.

Була озвучена також вимога передати 4 мільйони гривень на реабілітаційний центр для військових, на що голова громади відповів, що соляна градирня є одним із елементів реабілітації військових. Загалом про підтримку ЗСУ він говорив багато, але люди кілька разів наполягали, що міський голова уникає прямої відповіді на питання, які зараз дійсно турбують громадськість, і дає відповіді вибірково.

Зрештою, після більш як годинної дискусії з’явилася пропозиція голосувати за зупинення будівництва об’єкту на вулиці Грушевського. Міському голові, який спробував заперечити, говорити далі не дали змоги. Під крики людей “Гроші на ЗСУ! Гроші на ЗСУ! Гроші на ЗСУ!..” дискусію завершили.

Далі на голосування ніхто нічого не ставив. Депутати почали слухати інше питання порядку денного — звітувала спеціально утворена комісія, що перевіряла акти виконаних робіт по об’єктах, які були профінансовані бюджетним коштом. А тоді стало відомо, що депутатів у залі стало замало і через брак кворуму проводити голосування вже неможливо.

“Ганьба!” почали скандувати у залі. Міський голова спробував оголосити перерву, але присутні натомість почали вимагати, щоб на сесію викликали відсутніх депутатів, зокрема, тих, які є працівниками міської ради та структурних підрозділів.

Після всього цього, як стало відомо Інформатору, мешканці Долини почали збиратися на акцію протесту та закликати інших людей долучатися.

У сесійній залі цього дня за пропозицією депутатки Алли Шевченко присутні заявили, що будуть проводити збори громадян і приймати рішення, які не можуть прийняти депутати. Відтак, швидко проголосували не лише за зупинення будівництва градирні та перенаправлення вивільнених коштів на потреби ЗСУ, а і за низку інших питань. Утім, що це голосування буде мати якісь юридичні та практичні наслідки — сумнівно.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору