Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Чи передбачають погоду рослини і тварини?

Чи передбачають погоду рослини і тварини

Сьогодні рівень технічного прогресу дає змогу прогнозувати погоду доволі точно. Тому немає великої потреби користуватися народними повір’ями та прикметами для передбачення синоптичних явищ. Але цілком відкидати їх не варто, адже багато живих організмів більш чутливі до атмосферних коливань, ніж людина і за їхньою поведінкою можна передбачити деякі погодні зміни на найближчий час.

Природні «барометри» рослинного світу

Наразі відомо майже про 400 видів «рослин-синоптиків». Вони не розкажуть детально, яка буде погода завтра, але цілком можуть передбачити наближення дощу за кілька годин:

  • закриванням квіток;
  • зміною положення суцвіть, листя, гілок і стебел;
  • активним виділенням аромату;
  • вивільненням крапельок рідини через листя. 

Так рослини захищаються від пошкоджень дощовими краплями, приваблюють комах, щоб швидше відбулося запилення, а за підвищеної вологості повітря — позбуваються надлишку води. 

Найточніші рослинні «метеорологи» нашої країни:

  • кульбаба;
  • латаття біле;
  • конюшина лугова;
  • берізка польова;
  • чистотіл великий;
  • ялина та ялівець. 

Реагування рослин на зміни температури повітря, атмосферного тиску, рівня вологості та освітлення не дивне, адже їхня життєдіяльність залежить від погодних умов, але вони не можуть переміститися, щоб вберегтися від негоди. Тому сформувалися захисні реакції для виживання і розмноження в несприятливих умовах.

Найкращі синоптики серед тварин

Тварини наділені органами чуття з надзвичайно високим рівнем сприйняття, тому вони вловлюють найдрібніші атмосферні зміни, які людина може зафіксувати лише за допомогою приладів. Ця інстинктивна реакція сформувалася задля виживання, щоб завчасно втекти в разі наближенні небезпеки.

У тваринному світі на погоду реагують ссавці, птахи, земноводні, рептилії, риби та комахи — змінюють поведінку, місце проживання, видають звуки тощо. Зазвичай поведінкові реакції проявляються у відповідь на значні температурні коливання, наближення шторму та шквального вітру, сейсмічну активність.

З давніх-давен люди звикли спостерігати за зміною поведінки птахів (ластівок, круків, горобців, соловейків) і ссавців (гризунів, лисиць, собак, котів). Саме домашні тварини неодноразово допомагали людям врятуватися від природних катаклізмів. 

А ви помічали, що коли ваша кішка чи собака починає багато їсти та згортається калачиком під час сну, то погода в Калуші чи іншому місті, де ви зараз перебуваєте, скоро зміниться в бік похолодання? Придивіться до тварин, які вас оточують, — навіть акваріумні рибки можуть допомогти спрогнозувати погоду.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору