Інформатор Калуш

ГРОШІ

Інклюзія під загрозою? Калуш боргує педагогам майже пів мільйона гривень

Калуш боргує педагогам пів мільйона гривень

Діти з особливими освітніми потребами потребують додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять. Торік у розрізі Калуської громади держава оплатила педагогам менше половини таких занять. Цьогоріч — узагалі не оплачує.

Про це йшлося на сесії Калуської міської ради, а до того — на нараді з освітянами, повідомляє Інформатор.

Як повідомила заступниця міського голови Надія Гуш, Законом України “Про освіту” встановлено державні гарантії права на отримання освіти особами з особливими освітніми потребами, а Постанова Кабміну від 14.02.2017 №88 передбачає механізм надання субвенції з державного бюджету, зокрема, на оплату додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

У 2023 році Калуській міській територіальній громаді було надано 811 700 гривень цієї субвенції. Цього не вистачало для виплати заробітної плати в повному обсязі. Тому додатково з місцевого бюджету було дофінансовано понад 867 тисяч гривень.

У 2024 році субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами не перерахована.

“У зв’язку з незабезпеченістю фінансовим ресурсом зазначеної субвенції на оплату корекційних занять в закладах освіти Калуської територіальної громади проведено та неоплачено у 2024 році корекційних занять на суму 495 тисяч 925 гривень”, — зазначила Надія Гуш, додавши, що діти з особливими освітніми потребами мають вчасно отримувати якісні освітні послуги, можливість соціалізації та систематичну психологічну та корекційну підтримки під час освітнього процесу.

Зважаючи на все це, депутати Калуської міської ради прийняли звернення до Кабінету міністрів України з проханням своєчасно розподілити та перерахувати відповідні кошти до місцевого бюджету.

До слова, про закриття чи скорочення інклюзивних класів у Калуші наразі не йдеться. А от сума боргу, ймовірно, наростатиме. Адже освітня галузь в громаді цього року в скруті.

Нагадаємо, освітня галузь у Калуші цьогоріч недоотримає від держави 50 мільйонів гривень. Дофінансувати таку суму коштів із бюджету громади також неможливо, бо грошей катма. Тому освітяни, насамперед, готуються до зменшення заробітних плат і навіть скорочень, а навчальні заклади — до оптимізації. У деяких школах Калуша вже з вересня цього року будуть об’єднувати класи на паралелях і формувати меншу кількість перших класів.

Нагадаємо, що Калуська міська рада схвалила та направила звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Верховної Ради України щодо призупинення деяких норм Закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору