Інформатор Калуш

ДОЛИНА

На Долинщині сім’ям із дітьми пропонують перевірку якості води у їхніх криницях

На Долинщині сім'ям із дітьми пропонують перевірку якості води у їхніх криницях

Якщо у вас є маленькі діти і ви користуєтеся індивідуальною криницею, то саме час перевірити якість питної води. Працівники Долинського відділу Калуського районного відділу “Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хворіб Міністерства охорони здоров’я України” роблять такі дослідження.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на сторінку відомства.

Моніторинг якості питної води є щорічним. Його проводять з метою запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей. Під пильною увагою, зокрема, якість питної води в індивідуальних криницях людей, які мають дітей віком до 3-х років.

“Нещодавно за результатами проведених лабораторних досліджень проб води виявлено перевищення нормативних рівнів вмісту нітратів в двох пробах з індивідуальних криниць в селі Підбережжя Долинської територіальної громади, а також в чотирьох пробах з індивідуальних криниць в селі Шевченкове Вигодської територіальної громади”, — повідомляють у Долинському відділі ІФ ОЦКПХ.

Фахівці наголошують, що водно-нітратна метгемоглобінемія — це процес, коли нітрати перетворюються в метгемоглобін, який зменшує кисневий транспорт крові. Це може призвести до гіпоксії (недостатньої кількості кисню в тканинах), яка в подальшому може спричинити серйозні наслідки загрози життю, особливо для дітей. Таку воду також заборонено використовувати для приготування їжі.

“Щоб дізнатися яку воду п’ють ваші діти, ви можете звернутися до нас, ми перевіримо та надамо готовий результат досліджень. Подбайте про своє здоров’я та своїх дітей”, — закликають в державній установі.

Раніше йшлося, що фахівці провели дослідження калуських джерел. Були виявлені деякі проблеми, зокрема в мікрорайоні “Підгірки”.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору