Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Україні студентів ПТУ починають вчити керувати дронами, з вересня буде обов’язковий курс для школярів

У 2024 році сім професійно-технічних училищ України приєдналися до пілотного проєкту, в рамках якого запроваджують нову освітню програму – "Оператор цивільних дронів". З його реалізацією українським освітянам допомагає представництво ЄС.

У професійно-технічних училищах з цього року навчатимуть керувати дронами. Але це — не тільки про війну. Такі навички потрібні у багатьох професіях.

Повідомляє Інформатор з посиланням на УП.

“Дрони використовують у багатьох професіях. Ця кваліфікація, ця компетенція дуже розвивається. Наприклад, у будівництві, аграрному секторі, топографії. Багато використовують дрони в кінематографі або журналісти. Тому в багатьох професіях запроваджуються такі навички”, – повідомив заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

За його словами, коледжі, в яких студенти першими опановуватимуть новий фах, вже отримали дрони та інше необхідне для навчання матеріальне обладнання. А викладачі навчалися на операторів дронів, а також тому, як викладати цей фах.

“Це різні дрони – і DJI mavic, який найбільше використовують, є аграрні дрони, більші, з яких можна обприскувати поле та багато інших задач виконувати”, — сказав заступник міністра.

Зазначимо, що у 2024 році сім професійно-технічних училищ України приєдналися до пілотного проєкту, в рамках якого запроваджують нову освітню програму – “Оператор цивільних дронів”. З його реалізацією українським освітянам допомагає представництво ЄС.

Пілотний проєкт наразі реалізовуватимуть у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях. В деяких інших закладах поступово запроваджують подібні курси у форматі гурткової роботи чи у форматі підвищення кваліфікації для дорослого населення.

Невдовзі підлітки в Україні зможуть опанувати також керування військовими дронами, наприклад, FPV. За словами замміністра, з вересня це буде входити в загальноосвітню програму “Захист України”: управлінню БпЛА будуть навчати всіх здобувачів освіти і в школах, і в закладах профтехосвіти, і в коледжах.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору