Інформатор Калуш

РОЗСЛІДУВАННЯ

Проданий восени спецдозвіл на видобуток торфу на Рожнятівщині можуть визнати недійсним

Проданий восени спецдозвіл на видобуток торфу на Рожнятівщині можуть визнати недійсним

Учасників аукціону щодо отримання спецдозволу на родовище торфу запідозрили у змові. Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи.

Йдеться про родовище торфу на Рожнятівщині, повідомляє Інформатор.

Родовище “Під Бором” було виставлене на електронний аукціон восени минулого року. Воно розташоване у межах Калуського району на відстані одного кілометра на північ від с. Верхній Струтинь. Вид корисної копалини — торф. А спецдозвіл на його видобування надавали на 20 років. При стартовій ціні лота в 1 мільйон 417 тисяч 854 гривні вартість договору склала 35 мільйонів 200 тисяч гривень.

На аукціон загалом було зареєстровано 8 учасників. Після всіх раундів найбільшу суму (60 мільйонів гривень) запропонувало товариство з обмежено. відповідальністю “Меткон плюс”. Його найближчий конкурент — товариство з обмежено. відповідальністю “Рожнятів торф” — пропонував ціну ледь не вдвічі меншу й склала вона 35 мільйонів 200 тисяч гривень. Утім, компанію із дорожчою пропозицією було дискваліфіковано, а переможцем визначено іншого учасника.

Як пише видання “Надра інфо”, аукціон відбувся, хоча в ПрАТ “Івано-Франківськторф” (колишній власник спецдозволу на “Під Бором”) просили Держгеонадра зняти родовище з торгів та прогнозувало, що аукціон буде нелегітимним, оскільки компанія має першочергове право на користування родовищем: товариство володіло спецдозволом у 1997-2017 роках, і Держгеонадра незаконно не розглянули заяву надрокористувача про продовження дії дозволу (що підтверджують судові рішення).

За інформацією видання, згодом три учасники аукціону (ТОВ “Планета комфорт”, ТОВ “Свята вечеря” і ТОВ “Зелена неділя”) звернулися до Антимонопольного комітету України стосовно можливих антиконкурентних узгоджених дій і спотворення результатів аукціону компаніями “Меткон плюс” і “Рожнятів торф”.

Зараз стало відомо, що АМКУ розпочав розгляд справи щодо ймовірних узгоджених дій конкурентами.

“Розпорядженням державного уповноваженого Антимонопольного комітету України від 12.01.2024 № 03/2-р розпочато розгляд справи № 145-26.13/1-24 за ознаками вчинення товариством з обмеженою відповідальністю “МЕТКОН ПЛЮС” і товариством з обмеженою відповідальністю “РОЖНЯТІВ ТОРФ” порушення, передбаченого пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів електронного аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами – родовище “Під Бором”, яке розташоване в межах Калуського району Івано-Франківської області (ідентифікатор закупівлі № SUE001-UA-20230816-78469), проведеного Державною службою геології та надр України”, — йдеться в офіційному повідомленні.

Якщо факт буде підтверджено, то продаж спецдозволу визнають недійсним.

Раніше ми писали, що на Калущині продадуть спецдозвіл на вивчення та розробку гірського джерела.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору