Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Калущині продадуть спецдозвіл на вивчення та розробку гірського джерела

На Калущині продадуть спецдозвіл на вивчення та розробку гірського джерела

На сайті Національної електронної біржі оприлюднили інформацію про продаж спеціальних дозволів на користування надрами. Завтра розпочинається період подання заяв, а сам аукціон має відбутися 7 березня. 

Пише Інформатор.

Початкова ціна лоту – 2 мільйони 663 тисячі 801 гривня.

Йдеться про ділянку Лисинець, де розташоване джерело №2-н. Це — на відстані 2,3 км на південь від південно-західної околиці с. Новий Мізунь Калуського району. Вид корисної копалини: підземні води питні (для нецентралізованого водопостачання).

Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка, корисних копалин з подальшим видобуванням корисних копалин (промислова розробка родовищ), 5 років.

Замовником аукціону є Державна служба геології та надр України. У пояснювальній записці до документів зазначено, що джерело виникло у долині струмка Лисинець, що бере початок із джерел на схилі гори Лиса на висоті 920 м і впадає у р. Мізунка з правого берега за 500 м вище за течією від околиці с. Новий Мізунь. Найближчі населені пункти до ділянки робіт: м. Долина, с. Старий Мізунь, с. Кропивник, с. Пшеничники, с. Новошин.

“Джерело № 2-н ділянки Лисинець виходить в лівому борту струмка, в підошві невеликого осуву, що утворився на схилі досить крутого берега потічка. Схили вкриті деревами та кущами. Джерело нисхідне, природне, не каптоване. Вихід джерела роззосереджений, ширина витоків до 1,5 м. Водовмісні породи на виході джерела представлені брилами та уламками пісковиків (колювій). Дебіт першого виходу джерела, який був розчищений для вимірів під час обстеження, становив близько 200 м3 /добу”, — йдеться у документі.

Зазначено, що за хімічним складом води джерела сульфатно-гідрокарбонатні, натрієво-кальцієві та натрієво-магнієво-кальцієві. Але якість води “передбачається вивчати на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” з метою в подальшому розливу фасованої питної води.

Планується, що після отримання спеціального дозволу на користування надрами впродовж двох років має бути проведено комплекс геологорозвідувальних робіт, а дослідно-промислова розробка родовища — не пізніше ніж 3 роки після отримання дозволу. Промислова розробка родовища (видобування) — не пізніше, ніж з 4 року після отримання спеціального дозволу.

Раніше ми писали, що Біля села Підмихайля можуть почати видобувати корисні копалини. Нагадаємо, що у мешканців села до новини про ймовірний видобуток корисних копалин на території їхнього села — багато запитань. Люди ініціювали збори. Кажуть, частина родовища може знаходитися у руслі Лімниці, а також — на присадибних ділянках біля самого населеного пункту. Кар’єр, імовірно, межуватиме із житловими будинками та навіть заходитиме на приватизовані земельні ділянки. Також згодом з’ясувалося, що у власності села — лише третина родовища, решта — належить Калуській міській громаді, якій початок видобутку корисних копалин може бути доволі вигідним.

Читайте також — Жителі Підмихайля показали, як біля їх домівок межуватиме майбутній карʼєр

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору