Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина перша

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина третя

Футбол у Калуші має давні традиції. Початки футболу у Калуші сягають початку XX ст.

Розповідає Ярослав Куцій Інформатору.

Перші футбольні дружини в Калуші почали з’являтися ще у перші десятиліття минулого століття при різноманітних спортивних та виробничих об’єднаннях. Здебільшого це були польські та єврейські футболі команди, а також німецькі – ТЕСП, Гокоах, Тур.

Першим футбольним матчем у Калуші можна назвати зустріч “Гашомеру” та калуського “Гокоаху” у 1914 р. — обидві команди були єврейськими. Проте, це був єдиний матч у тому році, адже у серпні 1914 р. спалахнула Перша світова війна.

Першими українськими футбольними дружинами прийнято називати “Чайку Дністрову”, засновану у травні 1930 р. та “Зорю”. У складі першої грав Лев Підлесецький, що згодом перейде у легендарну львівську команду “Україна” і гратиме в одному складі із футбольним майстром тих часів – Олександром Скоценем. До честі калуської “Зорі” можна додати матчі із легендарною львівською “Україною” у середині 1930-их рр.

У 1947 р. засновано ФК “Хімік” на базі калійного комбінату. З того часу клуб міцно вписав своє ім’я в історію футболу нашого міста.

Сьогодні ж поговоримо про один із найлегендарніших сезонів “Хіміка” — 1978 р. Саме тоді “Хімік” оформив осінній “дубль” — здобувши перемогу у Кубках товариства “Авангард” на приз “Робітничої газети” та “Спортивної газети”.

“Авангард” — добровільне спортивне товариство профспілок УРСР. Об’єднувало працівників промисловості й будівництва. Утворене у 1957 р. шляхом об’єднання 14 відомчих добровільних спортивних товариств (“Торпедо”, “Шахтар”, “Хімік”, “Червона зірка” та інших. В “Авангарді” культивувалося понад 50 видів спорту.

Саме під егідою даного товариства, у 1976 р. було проведено перший кубковий турнір ЦР “Авангард” за підтримки “Спортивної Газети”. Першим тріумфатором нового турніру став “Шахтар” (Червоноград), чемпіоном розіграшу 1977 р. стала Одеська “Зоря”, трійку першопрохідців нового турніру став ФК “Хімік” (Калуш).

Увесь турнір 1978 р. та звитягу калушан у фіналі в Калуші висвітлювала київська “Спортивна газета”. Газета у 1965 р. прийшла на заміну газеті “Радянський спорт” та видавалася до кінця 1987 р.

Як повідомляла “Спортивна газета” за 14 вересня 1978 р. старт турніру був запланований на 17 вересня 1978 р. (ну любить москаль зводити все до символізму).

Далі подаємо оригінал із “Спортивної газети”:

“17 вересня стартує третій розиграш Кубка товариства “Авангард” з футболу на приз “Спортивної газети”.

Нагадаємо, що першим його лауреатом була команда червоноградського “Шахтаря”, а торік перемогу святкували футболісти Одеського заводу імені Жовтневої революції. Одесити на шляху до фіналу впевнено перемогли команди Херсона, Миколаєва, Світловодська. У двох вирішальних матчах вони зустрілися з бердичівським “Прогресом. Перший поєдинок у Бердичеві виграли господарі — 1:0. Зате вдома на Центральному стадіоні Чорноморського пароплавства одесити взяли впевнений реванш — 4:0 — і заволоділи почесним трофеєм.

Хто ж здійснить коло пошани цього разу? За традицією в боротьбу за Кубок вступають команди-переможниці, і призери розиграшів кубків обласних рад товариства. Команди, що брали участь у Кубкові УРСР для колективів фізкультури, в розиграші Кубка “Спортивної газети” не виступають.

Отже, згідно з жеребом, 17 вересня в матчах першого туру зустрічаються: “Торпедо” (Ровно) — “Авангард” (Тернопіль), “Авангард” (Закарпатська обл.) — “Хімік” (Калуш), “Феримаш” (Рожище) — ДОК (Чернівці), завод “Термінал” (Вінниця) — “Електровимірювач” (Житомир), “Електропобутприлад” (Васильків) — завод автозапчастин (Чернігів), “Хімік” (Ссверодонецьк) — метизний завод (Запоріжжя), електровозний завод (Дніпропетровськ) — завод “Червона зірка” (Кіровоград), “Хімік” (Черкаси) — “Промінь” (Полтава), “Фрунзенець” (Суми) — “Турбокомпресор” (Дергачі), бавовняно-паперовий комбінат (Херсон) — “Авангард” (Миколаїв).

На жаль, миколаївський “Авангард” з незрозумілих причин відмовився від участі в розиграші Кубка і херсонські футболісти без боротьби потрапили до наступного кола. Отже, невдовзі пролунає суддівський свисток, і в дев’яти містах нашої республіки розпочнуться цікаві матчі. Щасливого старту!”.

Витяг із «Спортивної газети (№110) за 14 вересня 1978 р. про оголошення турніру ЦР «Авангард» на призи «Спортивної газети»

У третьому за рахунком розіграші кубка ЦР “Авангард” на приз “Спортивної газети” взяли участь 22 команди, що входили до товариства “Авангард”. До слова, було три команди з однойменною назвою “Хімік” – із Калуша, Сєвєродонецька та Черкас, проте виключно калушанам вдалося підкорити даний турнір.

Отже, турнірна сітка на початку розіграшу кубка ЦР “Авангард” на призи “Спортивної газети” виглядала наступним чином:

“Торпедо” (Рівне) – “Авангард” (Тернопіль)
“Авангард” (Закарпатська обл.) – “Хімік” (Калуш)
“Феримаш” (Рожище) – ДОК (Чернівці)
Завод “Термінал” (Вінниця) – “Електровимірювач” (Житомир)
“Електропобутприлад” (Васильків) – завод автозапчастин (Чернігів)
“Хімік” (Сєверодонецьк) – метизний завод (Запоріжжя)
Електровозний завод (Дніпропетровськ) – завод “Червона Зірка” (Кіровоград)
“Хімік” (Черкаси) – “Промінь” (Полтава)
“Фрунзенець” (Суми) – “Турбокомпресор” (Дергачі)
Бавовняно-паперовий комбінат (Херсон) – “Авангард” (Миколаїв).

21 вересня 1978 р. “Спортивна газета” повідомила, що із десяти запланованих футбольних матчів відбулося лише вісім. Перед початком турніру, від участі відмовився “Авангард” (Миколаїв). На матч із “Електропобутприлад”, який мав відбутися у Василькові не з’явилися футболісти чернігівського заводу автозапчастин. Таким чином, у 1/8 фіналу  автоматично пройшли дві команди –  “Електропобутприлад” (Васильків) та бавовняно-паперовий комбінат (Херсон).

Витяг із «Спортивної газети (№113) за 21 вересня 1978 р. про результати першого туру розіграшу Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети».

Калушани натомість свою першу гру, яка відбулася на виїзді у Закарпатті зіграли на відмінно. Заслужений тренер УРСР О. Макаров на сторінках “Спортивної газети” повідомив, що “Калуський “Хімік” на виїзді виграв у футболістів Закарпаття – 2:1″. Перемога над закарпатцями забезпечила калушанам місце у наступній стадії турніру – 1/8 фіналу турніру.

Результати першого туру Кубка товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети”:

“Торпедо” (Рівне) 0:2 “Авангард” (Тернопіль)
“Авангард” (Закарпатська обл.) 1:2 “Хімік” (Калуш)
“Феримаш” (Рожище) 3:2 ДОК (Чернівці)
Завод “Термінал” (Вінниця) 0:3 “Електровимірювач»” (Житомир)
“Електропобутприлад” (Васильків) +:- завод автозапчастин (Чернігів)
“Хімік” (Сєверодонецьк) 5:2 метизний завод (Запоріжжя)
Електровозний завод (Дніпропетровськ) 5:1 завод “Червона Зірка” (Кіровоград)
“Хімік” (Черкаси) 2:1 “Промінь” (Полтава)
“Фрунзенець” (Суми) 1:0 “Турбокомпресор” (Дергачі)
бавовняно-паперовий комбінат (Херсон) +:- “Авангард” (Миколаїв)

У попередньому етапі, команди забили 27 м’ячів (без врахування двох незіграних матчів).

На стадії 1/8 фіналу до турніру долучилися наступні команди – “Авангард” (Львів), “Машзавод” (Красилів), “Хімволокно” (Київ), команда Кримської області, “Шахта Лідієвка” (Донецька обл.).

Таким чином, пари 1/8 фіналу були наступними:

“Хімік” (Калуш) – “Авангард” (Тернопіль)
“Феримаш” (Рожище) – “Авангард” (Львів)
“Електровимірювач” (Житомир) – “Машзавод” (Красилів)
“Електропобутприлад” (Васильків) – “Хімволокно” (Київ)
“Бавовняно-паперовий комбінат” (Херсон) – “Шторм” (Одеса)
“Хімік” (Сєверодонецьк) – команда Кримської області
“Авангард” (Дніпропетровськ) – “Шахта Лідіївка” (Донецька область)
“Хімік” (Черкаси) – “Фрунзенець” (Суми).

Матчі 1/8 фіналу турніру товариства “Авангард” на приз “Спортивної газети” повинні були відбулися 24 вересня.

28 вересня 1978 р. на третій сторінці “Спортивної газети” виходить стаття із красномовним заголовком – “На черзі – чвертьфінали”, авторства того ж О. Макарова.

Витяг із «Спортивної газети (№116) за 28 вересня 1978 р. про результати 1/8 фіналу Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети».

Знову ж таки вчергове одна із команд не з’явилася на матч. Цього разу нею стала команда Кримської області, як потім виявилося нею був “Будівельник” із Ялти.

Повертаємося до Калуша, де 24 вересня 1978 р., на стадії 1/8 фіналу турніру, відбулася перша домашня гра ФК “Хімік”. Тоді на однойменному стадіоні, калушанам протистояв “Авангард” із Тернополя. У напруженому 120 хвилинному поєдинку жодна із команд не спромоглася прошити ворота суперника. Врешті, у серії післяматчевих пенальті перемогу здобув Хімік із рахунком 4:3.

“А калуський “Хімік” і футболістів комбайнового заводу з Тернополя розсудили лише післяматчеві пенальті, бо за 120 хвилин м’яч жодного разу не побував у сітці воріт. 11-метрові штрафні краще виконали гравці “Хіміка» 4:3”, — повідомляла “Спортивна газета” в особі колишнього воротаря “Динамо” Київ  О. Макарова.

Віддамо належне воротарю ФК “Хімік” —  Володимиру Сидору.

Вважаємо, що тоді стадіон “Хімік” був вщент забитий вболівальниками. Та й для містян це було свого роду справжнє свято, адже не кожного дня доводиться бачити 120 хвилинний напружений матч, який завершується серією післяматчевих пенальті.

Калуські вболівальники на одному із домашніх матчів «Хіміка», 1978 р. Джерело – сайт ФК «Калуш»

Вже тоді, за звичкою, після футбольного матчу, чоловіки відправлялися до бару, “Під ясенами”, відкритого на початку 1970-их рр., щоб випити гальбу пива та обговорити футбол. Проте, жителі Калуша не усвідомлювали, що справжнє футбольне свято все ще попереду.

Частина друга | Частина третя

Ярослав Куцій
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору