Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина третя

Золота молодь футбольного Калуша: як “Хімік” у 1978 році здивував всю Україну | Частина третя

Сьогодні презентуємо вам останню частину великої й легендарної футбольної історії, яка трапилася у нашому місті наприкінці 1970-х. 

Розповідає Інформатор.

Частина перша | Частина друга

Вперше нам до рук потрапив огляд знакового для історії калуського футболу фінального матчу пізньої осені 1978 р., зроблений кореспондентом “Спортивної газети” В. Махайловим. Часопис за 24 жовтня 1978 р. у статті “Осінній “дубль” “Хіміка” повідомляв наступне:

Витяг із «Спортивної газети (№118) за 24 жовтня 1978 р. про перший фінальний поєдинок Кубка товариства «Авангард» на приз «Спортивної газети» в Одесі.

“…Стадіон у Калуші в минулу неділю вирував. Близько п’яти тисяч глядачів, незважаючи на холодну, вітряну погоду, прийшли повболівати за “Хімік”, який, зустрічався у другому фінальному матчі з одеським “Штормом”. Повсюди лозунги “Хімік” 2:0!”. Саме такий результат дозволяв прикарпатцям (в Одесі переміг “Шторм” 1:0) завоювати почесний приз.

Трохи випередимо події і скажемо, що за весь матч одесити тільки двічі наприкінці першого тайму створили дві голеві ситуації. Але спершу воротар господарів В. Сидор відвів загрозу, а потім удар нападаючого гостей В. Столяра прийшовся у штангу. Однак, на той час перед вже вів “Хімік”.

На 27-й хвилині після подачі кутового центрфорвард калушан В. Гіфес випередив захисників і добив м’яч у ворота. Та особливо відчутною була перевага “Хіміка” після перерви.

Героєм матчу став нападаючий господарів І. Проць, який відзначився двічі. Особливо ефектним був його другий гол. На швидкості Проць обіграв кількох суперників і технічно перекинув м’яч через воротаря, який кинувся назустріч.

Так прийшла жадана перемога “Хіміка” 3:0 над сильною командою з Одеського автоскладального заводу. Нагадаємо, що “Шторм”, який ось уже 19 років тренує Г. В. Вількомір, уже вигравав чемпіонат ЦР “Авангарду”, а цього року був володарем Кубка Одещини. Що ж, тим почесніший успіх “Хіміка”.

Відмінно справилася зі своїми обов’язками і суддівська бригада у складі арбітрів республіканської категорії Б. Ковальського, Г. Папіровича (обидва Хмельницький) і Л. Коліна (Львів)”.

Ось таким видався пам’ятний матч 22 жовтня 1978 р. у Калуші. Радості тисяч калуських вболівальників не було меж. Їх рідна команда виборола такий бажаний кубок.

Склад команди ФК «Хімік» зразка 1978 р.

Дуже цінним матеріалом є те, що кореспондентом надано склад “Хіміка”, який грав у “великому” фіналу в Калуші:

“Ось склад, в якому виступав “Хімік” у вирішальному матчі: Сидор, Панасько, Піцик, Романів, Микитин, Головінський, Дідошак, Олексин (Єршов, 80), Констанкевич, Гіфес (Куцій, 65), Проць”, — із “Спортивної газети” за 24 жовтня 1978 р.

Горджуся тим, шо серед гравців, які грали за “Хімік” у ті роки, і у тому історичному фіналі був мій вуйко Роман Куцій, що виступав під 11 номером на позиції нападника.

Сьогодні для себе я отримав наочне підтвердження того, що він брав особисту участь у перемозі над одеським “Штормом”.

Склад команди 1978 р. Фото із «Спортивної газети» за 26 жовтня 1978 р

Нам вдалося знайти фотографію складу, що брав участь у фінальному матчі у Калуші від 22 жовтня 1978 р.

Нижній рядВасиль Романів, Ігор Проць, Степан Головінський (капітан), Роман Дідошак, Василь Лоза, Микола Олексни, Василь Гіфес.

Верхній рядМикола Констанкевич, Роман Куцій, Віктор Панасько, Ярослав Піцик, Борис Борисович. Михайло Жолобак, Ігор Микитин, Володимир Сидор (воротар), Анатолій Єршов, Роман Дідошак, тренер Борис Пазухін.

Повернемося до пам’ятного дня для усіх калуських футбольних вболівальників. Одразу після нагородження калушан, кореспонденти “Спортивної газети”, що були присутні у Калуші, попросили головного тренера Бориса Пазухіна розповісти про команду.

Далі подаємо оригінал із газети:

Хімік” – колектив з давніми традиціями. Тут починав свій шлях у великий футбол Йожеф Сабо, а також багато інших спортсменів, які нині з успіхом виступають за команди майстрів. У колективі я працюю ось уже восьмий рік. Нашим найбільшим успіхом був вихід до фіналу Кубка республіки серед колективів фізкультури в 1972 році.

Команда в нас молода, середній вік 23 роки. Особливо відзначу двох: центрального захисника Я. Піцика, який показує не за віком зрілу гру й капітана команди С. Головінського, який в більшості матчів господарював у середині поля і вів товаришів до перемоги”, — з коментаря Б. Пазухіна “Спортивній газеті” від 22 жовтня 1978 р.

Золота молодь ФК «Хімік». Жовтень 1978 р. У верхньому ряді п’ятий зліва – Роман Куцій

Вже через 3 роки ФК “Хімік” святкуватиме своє 80-ліття із дня заснування у 1947 р., а золотому тріумфу “Хіміка” у 2028 р. виповниться рівно 50 років.

Присвячується світлій пам’яті головного тренера Бориса Сергійовича Пазухіна та усіх померлих гравців ФК “Хімік” зразка 1978 р., зокрема мого вуйка Романа Куція.

Ярослав Куцій
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору