Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інформатору — два роки: у цифрах, спогадах і навіть чашках випитої кави

Час летить із шаленою швидкістю: сьогодні, 7 березня, наша редакція відзначає свій другий День народження. Так, 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення, а менш як за два тижні у Калуші з’явилося абсолютно нове медіа. 

Тож, Інформатор традиційно береться за підсумки.

Починаємо з цифр (які нас вразили).

Від 7 березня 2022 року до сьогодні (в різні періоди) наповнювали новинну стрічку 11 журналістів: Вадим Оксенчук, Анна Сірик, Олег Вітковський, Остап Лагойда, Олег Кіндрацький, Віталіна Костів, Богдана Піскун, Святослав Шеленко, Остап Микитюк та Тетяна Кіндюх. 

Цим невтомним людям вдалося:

  • написати 12 678 новин;
  • відпрацювати 731 день (тобто 6 579 годин!);
  • випити в офісі 1980 чашок кави (понад 100 пачок, або — 21 кг!)
  • наїздити у пошуках ексклюзивних новин Калуською територіальною громадою 16 303 км.

А також — освоїти 6 соціальних мереж й познайомитися з вами всіма 😉

Станом на сьогодні у Facebook маємо 20 602 фоловерів, в Instagram2539, в Telegram — 1922 підписника, на платформі YouTube2243, у Tik Tok704. І навіть у Viber — 170 читачів.

Все це, щоправда, просто цифри. Вражаючі, але… цифри. Тож, ділимося ще й фактами!

Першою новиною, яка вийшла у медіа Інформатор Калуш, стала — 7 березня: дванадцята доба вторгнення рф в Україну. Звернення громади до МЗС. У публікації йшлося про те, що народ України вимагає запровадити санкції щодо всіх співучасників воєнних злочинів, накласти арешт на власність – пряму й дотичну до російської федерації.

Першою авторською новиною стала розмова з активісткою зі Спілки Української Молоді та волонтеркою Яною Мазур, в якій вона розповіла про дії після початку повномасштабного вторгнення, перші збори допомоги та плетіння сіток. Читайте: Спілка Української Молоді Калуша — надійний волонтерський тил!

Проте, була ще одна перша — “польова” (коли за пів години до комендантської години ми мчали на інший кінець Калуша, щоб першими дізнатися деталі):  У Калуші палає виробничий комбінат. Деталі ми тоді дізналися, а потім ще кілька разів виїжджали на пожежі, чим дуже добре запам’яталися вогнеборцям. Тож, бувало, що на пожежах доводилось виправдовуватися, що підпал влаштували не ми.

Перший рік став певним випробуванням на міцність для нашої команди — повітряні тривоги, пошук тем, які зацікавлять саме вас, перші опитування в місті й знайомства офлайн, а потім — тривожна осінь і зима з блекаутами.

Доводилося працювати в холодному офісі, використовували мобільний інтернет, підключали ноутбуки до саморобних зарядних станцій… Часом —  працювали на заправках біля вільної розетки, трошки пізніше нас радо приймали у “Пунктах Незламності”.

Наша команда змінювалась і ми заново звикали одне до одного. Але врешті ми трансформувалися в справжню редакцію новин — дружню, професійну, відкриту до експериментів та нових форматів. Так у нашому фейсбуці з’явилися #Інфовечорниці; ми — перше калуське медіа, яке почало робити стріми з місця подій (і настрімили за цей час аж 860 разів); започаткували флешмоб “Безкоштовні обіймашки” у Калуші, авторські фоторепортажі та календарики, почали щотижня розповідати вам про найактуальніші вакансії в місті, ціни на продукти та пальне, мистецькі події, гучні судові процеси та багато іншого.

Фоторепортажем, до речі, закінчили наш перший календарний рік. Давайте разом згадаємо, як це було — Калуш за декілька годин до Нового року | Фоторепортаж.

Новий робочий рік ми почали також авторським матеріалом — З днем народження, Степане | Вшанування Бандери на Калущині 2023. Це був ранок безсніжного першого січня… Четверо журналістів у маленькому червоному авто приїхали до Старого Угринова зняти для вас репортаж.

Про усі репортажі, інтерв’ю, опитування, історичні статті та інші матеріали тут і зараз згадувати не будемо. Це займе дуже багато часу, а ця стаття-спогад стане майже безкінечною. Радісно в цих підсумках те, що ви читаєте і даєте нам фідбек. Наприклад, стаття “Скільки заробляє директор Калуської міської поліклініки?” стала у 2023 році найбільш читаною. До речі, цікавий факт: накоментували ви нам за два роки у соцмережах загалом аж 32 897 разів.

Закінчили рік ми на позитивній ноті — авторськими новорічними листівочками від Інформатора: Уже скоро… 2024-ий — Новорічні листівочки від Інформатора. А почали з пошуку вакансій (не собі, звісно, а тим, хто потребує нової роботи).

За два місяці уже цього року ми написали для вас 1480 новин. Наразі найбільш рейтинговою стала — Укрпошта просить допомогти знайти калушанку, яку місяць чекає посилка із США. Її прочитали 12 595 разів. Цікаво, якою буде новина, що збере більше? Хм…

До речі, про YouTube. У часи, коли землею ходили динозаври, ми вчилися знімати перші репортажі. Ось один з них — з дуже промовистою назвою “Калуш спорт”. Ані сценарію, ані сюжету чи бодай коментарів, проте, … яка динаміка!!

А ось наше перше опитування — про те, як калушани називають українські гроші:

Перші проби були не завжди вдалими і з плином часу здаються все менш професійними, але ми багато вчимося і постійно вдосконалюємося!

Отож, секунда самоіронії минула і настав час для вражаючих фактів: наш Shorts про спритного коника Мустанга, який біг у справах у Долину зібрало 316 459 переглядів. Але це ще не все!

Для такого скромного ютуб-каналу, як наш, наступний репортаж зібрав не тільки багато позитивних відгуків, але й переглядів (10 143 рази) — Раз вівця, два вівця… Історія унікальної ферми на Прикарпатті | ЕКСКЛЮЗИВ. Ще кілька таких переглядів і можна думати про Срібну кнопку від YouTube! Що цікаво, ферма “Дубовий кут” знаходиться на Долинщині (це важлива деталь — зараз зрозумієте чому).

Колись давно, коли Інформатор Калуш тільки починав розвиватися, ми помітили, що багато новин, які виходять на нашому сайті цікаві також мешканцям Долини й прилеглих громад. Тож, ми завітали в це місто у липні 2022 року — на медовий ярмарок “Бойє своє” і привезли з собою не тільки фоторепортаж.

А одного зимового дня серед затишних дворів, парків та людей ми знайшли “Хижку” — молодіжний центр з багатогранними перспективами. Погляньте:

До чого це ми? Такі емоційні поїздки надихнули нас ближче знайомитися з прекрасним містом Долина —  Близьке знайомство: Що (не)люблять мешканці Долини в своєму місті? | Опитування

Тож тепер ми будемо бачитись щотижня ще й тут 😉

А зараз ми побігли задувати свічечку на святковому чизкейку!

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору