Інформатор Калуш

ДОЛИНА

У Долини заберуть, Калушу — додадуть. Уряд перерозподілив освітню субвенцію

У Долини заберуть, Калушу — додадуть. Уряд перерозподілив освітню субвенцію

Обсяг видатків освітньої субвенції зменшено для чотирьох громад із Калущини. У них загалом заберуть понад 1,2 млн гривень. Водночас трьом громадам, навпаки, освітньої субвенції додадуть. Загалом — на 772,6 тис. гривень.

Детальніше розповідає Інформатор.

Днями Уряд затвердив розпорядження “Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2024 році”. На сайті Кабміну зазначено, що документ передбачає перерозподіл обсягу освітньої субвенції для місцевих бюджетів 23 областей (окрім Луганської) і бюджету Києва для виправлення технічних помилок, допущених під час заповнення даних та здійснення розрахунків освітньої субвенції.

“Це дасть змогу підкоригувати невідповідний обсяг виділених коштів та виплатити зарплати з нарахуваннями педагогічним працівникам у повному обсязі”, — зазначено в оприлюдненій інформації.

Загалом йдеться про перерозподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 128,2 мільйона гривень і збільшення резерву коштів в обсязі 5,7 мільйона гривень.

У додатку до розпорядження йдеться про 37 громад Івано-Франківської області. При цьому, для 19-ти громад зменшили обсяг видатків, а для 18-ти — збільшили. 

У розрізі Калуського району

зменшення видатків відбудеться у чотирьох громадах:

  • Брошнів-Осадській — на суму 579,4 тис. гривень;
  • Долинській — на суму 289,7 тис. гривень;
  • Болехівської — на суму 193,1 тис. гривень;
  • Рожнятівської — на суму 144,9 тис. гривень

збільшення видатків передбачено для трьох громад:

  • Вигодської — на суму 289,7 тис. гривень;
  • Калуської — на суму 386,3 тис. гривень;
  • Перегінської — на суму 96,6 тис. гривень

Нагадаємо, що освітня галузь у Калуші цьогоріч недоотримає від держави 50 мільйонів гривень: при розрахунковій потребі у 252 мільйони громаді довели розмір субвенції у 202 мільйони. Як наслідок — обговорюється питання про злиття класів, пониження ступенів шкіл та впровадження низки інших заходів, спрямованих на економію коштів.

Читайте також: Класів буде менше, деякі — об’єднають. У Калуші освітяни напрацювали план економії

Раніше йшлося, що у 2024 році субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами не перерахована. Тож, Калуш боргує педагогам вже близько пів мільйона гривень за додаткові психолого-педагогічнйі й корекційно-розвиткові заняття.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору