Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Початок Великого посту: яку їжу можна вживати і коли йти до сповіді

Початок Великого посту: яку їжу можна вживати і коли йти до сповіді

Сьогодні, 18 березня, у православних та греко-католиків розпочався Великий піст. Він триватиме до 5 травня — дня Воскресіння Христового.

Як правильно постити, що з позиції Церкви дозволено вживати у їжу, а що — заборонено, Інформатору розповів о. Мар’ян Борачок, священник парафії св. Андрія Первозванного УГКЦ в Калуші.

“Піст — це не про їжу, а про мої стосунки з Богом, з ближніми і самим із собою”.

Для всіх віруючих піст є одним із найважливіших періодів. Люди відмовляються від певних видів їжі та розваг, більше моляться і роздумують над своїм життям. Посту дотримуються, щоб відсторонитися від всього земного та зосередитися на духовній стороні життя.

Чому цей піст є Великим і як до нього підготуватися, ми розповідали у попередній статті, а сьогодні — про правила щодо їжі та розваг.

Правила посту зафіксовані у приписах партикулярного права УГКЦ (кан. 115 (кан. 882 ККСЦ). Відповідно до них, суворий піст — у перший день і у Велику п’ятницю (остання п’ятниця перед Великоднем). У ці дні не вживаємо м’яса і всіх продуктів тваринного походження. Утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв потрібно також у перший тиждень посту та Страсний тиждень. В інші дні не вживаємо м’ясних продуктів кожних понеділка, середи та п’ятниці, а у решту днів дозволені всі види їжі.

Хто звільнений від обов’язку посту?

  • діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років;
  • важкохворі;
  • вагітні, а також матері після пологів і ті, що годують груддю;
  • ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин);
  • ті, що важко працюють;
  • ті, що харчуються зі столу інших;
  • убогі, котрі живуть з милостині.

“Протягом усього часу Великого посту вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах. Приватно не заборонено слухати музику, але піст — це час призадуми і тиші, тому краще слухати якусь спокійну музику”, — додає отець Мар’ян.

“Кожна людину собі може зробити якусь постанову щодо молитви”

Сенс посту, як вже відзначалося, не в тому, щоб виснажити свій організм відмовою від скоромної їжі. Піст — це час боротьби з пристрастями, гріхами, час отримання духовних плодів. А значить першочерговим завданням Великого посту є відмова від того, що викликає в людини певну залежність.

Водночас — це період зближення з Всевишнім через молитви і покаяння.

“У храмі ми маємо особливі Богослужіння в часі посту. Це — Літургія Напередосвячених дарів, молимося Хресну дорогу, де розважаємо над стражданнями Ісуса Христа і Його смертю на хресті. Кожна людина собі може зробити якусь постанову щодо молитви. Наприклад, читати кожного дня по уривку або стишку зі Святого Письма, читати псалми Давида, читати духовну літературу тощо. Головне, щоб ці постанови не були понад наші сили і можливості, бо потім людина сама себе картає, що не може їх виконати”, — рекомендує священник.

Також він нагадав, що кожного року, бодай раз, у пасхальному часі, потрібно сповідатися і причащатися.

“Це є той мінімум, який мав би робити християнин. Церква заохочує якнайчастіше приступати до цих Святих Тайн, щоб очищатися від гріхів і не втрачати зв’язок з Богом. А під час Великого Посту це краще зробити на початку, щоб з чистим серцем розпочати цей благодатний час”, — каже Мар’ян Борачок.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору