Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Бюджетна сесія у Болехові: депутати пояснили, чому страйкують, і знову не підтримали бюджет

У Болехові відбулася сесія

У Болехові після кількох невдалих спроб зібралися депутати міської ради та провели сесію. Бюджет громади цього дня так і не ухвалили. Але перед початком засідання один із депутатів попросив слова, щоб пояснити, що відбувається.

Розповідає Інформатор.

Як повідомив депутат Ігор Юзьків, основне протиріччя, яке зараз є між частиною депутатського корпусу і Болехівською міською радою — питання бюджету 2024 року. У грудні, коли депутатам представили проєкт бюджету, в ньому був нуль гривень для Збройних сил України. Але було і по 5000 гривень на кожного депутата на виконання його повноважень (ці кошти депутати можуть використовувати відповідно до певних програм або надання допомог. — Авт.).

У січні, зі слів депутата, депутати намагалися включити у порядок денний питання про виділення допомог, але за порядок денний не проголосували голова громади і секретар.

“Сесія тому і не відбулася. На сайті ради про це не писали”, — зазначив депутат.

Він додав, що на наступне засідання у проєкті бюджету вже було 2 мільйони гривень на підтримку ЗСУ, але водночас зникла сума “на виконання депутатських повноважень”.

“Якщо взяти наші загальні надходження, то ці два мільйони — це лише 2% від цієї суми”, — зауважив Ігор Юзьків і додав, що частина депутатів не могли погодитися з такою сумою фінансування.

Далі були дискусії, звідки взяти кошти на збільшення допомоги захисникам, у результаті яких кілька фракцій залишили засідання погоджувальної ради, а відтак і сесія не відбулася.

“У нас не залишилося іншого варіанту, крім цього протесту, аби привернути увагу громадськості”, — підсумував він.

До теми: У Болехові депутати зірвали сесію міської ради. І це вже не вперше

Після тривалого обговорення порядку денного сесії, депутати взялися за розгляд проєкту бюджету Болехівської міської територіальної громади на 2024 рік. Його дохідна частина розрахована на рівні 186 мільйонів гривень. У міській раді кажуть, він збалансований, відповідно до чинного законодавства, та потреб, а загальні очікувані доходи дорівнюють запланованим витратам.

“У нас запитів від керівників установ і депутатів було, напевно, в два рази більше, ніж є у бюджеті. Але ми на цей рік жодної копійки не запланували на капітальні видатки”, — зазначив міський голова Іван Яцинин. Він також додав, що на ЗСУ заклали 2 млн гривень, але у громади є 3,7 млн гривень так званих вільних залишків, які ще можна використовувати.

З депутатського корпусу звучала пропозиція зменшити заробітні плати посадовцям міської ради, а натомість — збільшити розмір допомог мобілізованим. Говорили також про кількісний штат посадовців і ймовірність його скорочення.

Ключова пропозиція одного з депутатів: закласти у бюджет зарплату керівництву громади на 9 місяців, а не 12, і вже зараз направити “вивільнену” суму на підтримку армії. А зарплату посадовцям додати з вільного залишку.

Пропозиції депутатів — слухали, але підкориговувати будь-що у бюджеті ніхто не збирався. Пропозиції депутатів головуючий ставити на голосування відмовлявся.

Запропонований варіант бюджету дуже палко відстоювала начальниця фінансового управління виконавчого комітету Наталія Дуб. Вносити зміни у запропонований на сесії бюджет, за її словами, депутати не мають права. Треба було робити це на комісіях до сесії, казала вона, а зараз — все затверджено виконкомом і комісіями, тому депутатам вже нічого змінювати не можна, треба затвердити і все.

“Голосувати може депутат. Але вносити зміни у проєкт рішення  не має права, тим більше на сесії. Бо депутат не формує, а формує бюджет виконавчий орган і відповідає за нього. А ви нічого не погоджуєте. Ви або голосуєте або не голосуєте”, — наполягала фінансистка.

Депутати наполягали, що це якась дурниця і вони мають право вносити зміни в окремі пункти бюджету. Але зрештою ця дискусія зайшла у глухий кут. Міський голова поставив на голосування проєкт рішення без змін. Депутати один за одним почали заявляти, що не беруть участі в голосуванні. Загалом таких було 12. Стільки ж депутатів проголосували за затвердження бюджету. Тобто у підсумку рішення затверджено не було.

“Цей проєкт рішення був винесений на розгляд депутатів не вперше, однак і цього разу не був підтриманий. Депутати пропонували зміни до проєкту бюджету громади, які суперечили чинному законодавству, тож у підсумку вони не були враховані”, — написали згодом на сторінці Болехівської міської ради.

Додамо, що за інформацією Наталії Дуб, у 2023 році Болехівська громада на підтримку ЗСУ використала 7 мільйонів 400 тисяч гривень. По використанню коштів, зазначила фінансистка, громада — на третьому місці в області (після Івано-Франківська і Коломиї).

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору