Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Місто Шептицький. Держкомітет погодив перейменування міста на Львівщині

Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення про перейменування міста Червоноград на Львівщині. Незабаром йому присвоять назву Шептицький. Остаточно зміну ще має затвердити своїм голосуванням Верховна Рада.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Твоє місто.

Раніше Червоноград увійшов до переліку населених пунктів, які Нацкомісія зі стандартів державної мови пропонує перейменувати. В “чорному списку” воно опинилося, бо назва не відповідає лексичним нормам нашої мови. Вона сформувалася під впливом російської імперської політики.

Історична назва Червонограда, починаючи із 1692 по 1951 роки, – Кристинопіль. Місто було назване на честь дружини його засновника Фелікса-Казимира Потоцького (1630-1702) Кристини (Христини) Потоцької (1643-1699) з роду Любомирських. Але якщо ще глибше дослідити її походження, то вона нащадок давнього русько-українського князівського роду Острозьких, відомого із XIV і до початку XVII століть. Її бабусею була Софія з Острозьких (1595-1622).

Завідувачка Червоноградської філії КЗ ЛОР “Львівський музей історії релігії” Галина Гриник каже, що саме в Кристинопільському монастирі у 1892 році монаші обітниці складав майбутній митрополит Андрей Шептицький. Із 1894 року у місті діяло українське релігійне згромадження – сестри-служебниці, відомі своєю жертовною діяльністю на благо потребуючих людей.

Громадська активістка Анастасія Безпалько, яка підтримує ідею перейменування міста Червоноград на Шептицький (аналогічно до Хмельницького чи Кропивницького), каже:

“Яке відношення Шептицький має до нашої громади? У 1892 році він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі (належав до отців василіян), а також викладав тут філософію, тому наше місто у його житті точно відіграло важливу роль. Зараз на території монастиря є його памʼятник. Мені здається, що це найкращий варіант назви – вона українська, наповнена сенсом і популяризує видатну українську постать, чий внесок в незалежність України і розвиток українців неможливо переоцінити”.

Видання пише, що що з 26 жовтня до 2 листопада 2023 року на сайті Червоноградської міської ради тривало голосування за нову назву для міста. Відомо, що всього проголосували 2823 мешканців, а у громаді проживає понад 90 тисяч осіб. Найбільшу кількість голосів віддали за перейменування міста Червоноград на Червоноград.

Під час сесійного засідання 16 листопада депутати Червоноградської міської ради не дійшли згоди щодо рішення про перейменування міста Червоноград.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору